I Marginalen: Blåbrun politik mot klimatet

Regeringens rasistiska ”paradigmskifte” sätter rättssäkerhet och demokratin ur spel (Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet).

Av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Den blåbruna regeringens politik är både rasistisk och klimatfientlig. Det har gått så långt att till och med det egna Finanspolitiska rådet måste erkänna att ”regeringen saknar en sammanhållen och begriplig klimatstrategi”. Regeringen har aldrig haft någon klimatstrategi. Det första den nya blåbruna regeringen gjorde var att lägga ned miljödepartementet. Sedan fortsatte det med en klimatfientlig budget för att därefter bara bli värre.

Alla klimatmål har kastats överbord och regeringen bedriver en politik för ökade utsläpp. ”Vi har granskat regeringens handlingsplan och konstaterar att påståendet att den skapar förutsättningar för att nå hela vägen till nettonollutsläpp 2045 är missvisande och brister i saklighet”, skrev forskarna i Klimatpolitiska rådet i sin senaste granskning av regeringspolitiken (mars i år).

Enligt Klimatpolitiska rådet bryter regeringen mot klimatlagens krav. Det kan regeringen göra utan att straffas, eftersom klimatlagen är skriven så att den ostraffat kan brytas.

Regeringspolitiken är kriminell – kantad av brott mot klimatet. Utsläppen ökar samtidigt som det ska bli lättare för gruvbolagen att öppna nya gruvor och skogsindustrin ska få fria händer att ta död på den skog som finns. Den 1 juli i år träder regeringens ändringar i minerallagen i kraft. Det innebär bland annat att Natura 2000-tillstånd inte längre ska vara en förutsättning för att en ansökan om bearbetningskoncession ska kunna beviljas.

I februari i år gav regeringen en särskild utredare i uppgift att genomföra en översyn av den nationella skogspolitiken. Målet är att ta fram åtgärder för ”ett långsiktigt hållbart och konkurrenskraftigt skogsbruk som stärker näringsfriheten och investeringsviljan” och som ”ser skogen som en resurs”. Några månader senare, den 3 maj, larmade Supermiljöbloggen om att: ”Beräkningar från riksskogstaxeringen visar att avverkningen nu är större än den tillgängliga tillväxten i den svenska skogen. Ekologiprofessorn Göran Englund säger att detta är själva definitionen av ett ohållbart skogsbruk, men skogsindustrin verkar inte vilja minska avverkningen”.

• Stoppa rasismen och den klimatfientliga politiken. Bort med den blåbruna regeringen – för en socialistisk arbetarpolitik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!