I marginalen: ”Blåbruna – i skolbolagens famn”

Skolminister Lotta Edholm (L) som ger fritt fram för privata plundrare i skolan (Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Vinstkrameri och kryperi för välfärdens plundrare är också något som förenar de blåbruna partierna. Därför vill regeringen att offentlighetsprincipen inte ska gälla friskolorna. Detta på begäran av de stora privata skolbolagen som genom åren gjort miljardvinster på lägre lärartäthet, lägre lärarlöner, mindre utbildad personal än kommunala skolor samt genom att sålla bort de elever som påstås vara ”för dyra”.
Enligt en granskning som SVT gjorde förra året hade de fyra största friskolekoncernerna Academedia, Engelska Skolan, Thorengruppen och Kunskapsskolan gjort vinster på sammanlagt 4,6 miljarder kronor under de senaste åren.
Bara under 2020/21 gjorde de största friskolekoncernerna en vinst på 1,4 miljarder kronor, vilket då motsvarande lönekostnaden för cirka 2 300 lärare. Ifjol delade Academedia ut 185 miljoner kronor till sina ägare, på skattebetalarnas och skolans bekostnad.
På ett närmast kuppartat sätt beslöt statistikmyndigheten SCB i september 2020 att sätta hemlighetsstämpeln på all jämförande skolstatistik. ”Affärshemligheten” skulle värnas, vilket var precis vad skolkoncernerna länge har önskat.
I klartext betydde SCB:s beslut att ”om föräldrar och elever kan jämföra skolor så riskerar dåliga friskolor att väljas bort och förlora pengar”, kommenterade Dagens Nyheter den 28 november 2020.
Den förra S-regeringens svar blev det vanliga, att tillsätta en utredning – Skolinformationsutredningen – som skulle ”analysera för- och nackdelar med att införa offentlighetsprincipen” i bland annat friskolor. Men de blåbruna skrev in i Tidöavtalet att friskolorna skulle undantas från offentlighetsprincipen. Istället har de blåbruna gett utredningen i uppdrag att titta på hur ihålig ”tillsynsprincip” för friskolor kan se ut.

De blåbruna hävdar att det är främst de små friskolorna man vill skydda, men små och så kallade ”idéburna” friskolor har välkomnat en offentlighetsprincip. ”Det är främst de stora friskolekoncernerna och deras företrädare, som Friskolornas riksförbund och Almega, som har motsatt sig offentlighetsprincipen” (Dagens Nyheter den 14 februari i år).
Innan Lotta Edholm (L) blev ny skolminister satt hon inte bara i styrelsen för en av dessa stora friskolekoncerner, den börsnoterade Tellusgruppen, hon hade också 12 500 aktier i samma bolag. Därmed fick friskolekoncernerna också sin egen skolminister och en garant för fortsatt plundring i skydd av ”affärshemligheten”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!