I Marginalen: Blåbruna sitter i matjättarnas knä

Axfood slukar City Gross, och fortsätter därmed monopoliseringen av matbutikerna. Foto: Pressbild City Gross.

Av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I maj ökade de globala livsmedelspriserna för tredje månaden i rad och prisuppgången ser ut att hålla i sig. Skälen till de ökade livsmedelspriserna är att skördar och jordbruk slås ut av klimatförändringarna och extremvädret, krig och väpnade konflikter samt matjättarnas vinsthunger. Det sistnämnda gäller inte minst Sverige, där livsmedelsmarknaden – handeln och grossistledet – är i händerna på oligopol. ICA, Axfood och Coop, säljer mer än 90 procent av alla matvaror i Sverige. Matmonopolens makt märks i att priset på mat har ökat betydligt mer än andra priser och att de två största matjättarna, ICA och Axfood, sannolikt är lönsammare än landets storbanker. ICA har inlett året med nya vinstlyft. Axfoodkoncernen som är landets näst största matjätte och där Willys och Hemköp ingår, slår ständigt nya vinstrekord. Axfoods vinst det fjärde kvartalet 2023 var 48 procent högre än kvartalsvinsten året innan.

Bakom vinsterna finns monopolpriser. Från november 2021 till samma månad två år senare blev matkassen 26 procent dyrare, vilket var en exceptionell ökning. Sedan dess har inte matpriserna gått upp i samma takt. Med prispressen uppåt finns kvar och med oligopol och global prisuppgång är det aldrig långt till nästa prishöjning.

Att Axfoodkoncernen nu slukar City Gross som en munsbit stärker monopolets ställning, vilket naturligtvis kommer att märkas i form av höjda matpriser. Den blåbruna regeringen sitter i matjättarnas knä. Till skillnad från andra länder har landets hushåll inte fått någon kompensation för den värsta levnadskostnadskrisen på 30 år.

Det regeringen har gjort är att man i mars bjöd in matjättarnas toppdirektörer till ”samtal”. Vid dessa samtal återupprepade ICA sitt nyårslöfte – sänkta matpriser i år. Men inget har hänt och ICA har fortsatt att höja sina priser. ”Matpriserna ökar en aning under maj och den utlovade miljardsatsningen från ICA lyser ännu med sin frånvaro. Tvärtom har kedjans priser ökat sedan i mars” (Matpriskollen den 7 juni).

Socialistiskt Alternativ och Offensiv säger:

• Bort med moms på maten. Inför matprisreglerering.

• Omedelbar höjning och indexering av barn- och studiebidragen, pensioner, försörjningsstöd samt ersättningarna i socialförsäkringarna.

• Förstatliga banker, matjättarna och andra storbolag under de anställdas demokratiska kontroll och styre – för en demokratiskt planerad ekonomi utifrån behov och i samklang med naturen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!