I marginalen: ”Blåbrunt ja till gräddfiler i vården”

Den blåbruna majoriteten har stoppat ett lagförslag som skulle begränsa att de med privata sjukförsäkringar får förtur i vården (Ninni Andersson/Regeringskansliet).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

När den blåbruna regeringen säger att man ”kraft­samlar för en bättre hälso- och sjukvård samt genomför satsningar för att ge vård i tid och jämlik vård i hela landet” gör man i praktiken precis tvärtom.
Det som kallas satsningar är inga satsningar och löftet om jämlik vård är kemiskt fritt från trovärdighetsgrad. Istället för satsningar väntar nya nedskärningar, privatiseringar och ännu bredare gräddfiler.
Nyligen beslöt exempelvis den blåbruna majoriteten att stoppa ett lagförslag som skulle begränsa att de med privata sjukförsäkringar får förtur i vården. Att de blåbruna slog vakt om gräddfilerna i vården fick försäkringsbolagen och de privata vårdbolagen att jubla ikapp.
”För Vårdföretagarna är det glädjande nyheter då vi har arbetat intensivt med frågan det senaste året”, skrev de privata vårdbolagens organisation på sin hemsida och tillade glatt att detta var en ”framgång för vårt påverkansarbete”.
Försäkringsbolagen och de privata vårdjättarna tjänar på en ojämlik vård fylld av gräddfiler. Det är ett lönsamt och systematiskt brott mot Hälso- och sjukvårds­lagen, vilket är en lag som slår fast att vård ska ges på lika villkor och efter behov.
De blåbruna motiverar sitt beslut med att ”vi prioriterar kortare vårdköer och fler aktörer”. Som om vårdköerna blir kortare för att man låter några få förtur, och ”fler aktörer” ska läsas som vi slår vakt om de privata vårdjättarnas och försäkringsbolagens vinster.
Den tidigare S-regeringen försinkade möjligheten att stoppa gräddfilerna och utvecklingen mot ett parallellt sjukvårdssystem. När man till sist lade fram ett lagförslag, som de blåbruna nu har stoppat, var det otillräckligt.

Att de med privata sjukförsäkringar går före i kön är ett välkänt faktum. Redan 2019 avslöjade Dagens Nyheter att försäkringspatienterna tränger ut patienter som kommer via den offentliga vården.
”DN har kontaktat tio vårdgivare som har avtal både med regioner och med försäkringsbolag – nio av dem uppger att försäkringspatienter får snabbare vård. ’Du kan få vård ibland samma dag’, svarar Capio Citykliniken Eslöv – där var sjunde landstings (region)patient får vänta över tre månader.”
Men de blåbruna vill att vården ska bli än mer ojämlik till glädje för Vårdföretagarna och alla andra som profiterar på orättvisorna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!