I marginalen : ”Blågröna sänker vården”

Samma dag (den 16 september) som varslen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge drogs tillbaka skrev Irene Svenonius, finansregionråd Region Stockholm (M), en debattartikel i Aftonbladet där hon prisade sig själv och det nyliberala blågröna styret för att Stockholmsvården klarat pandemins prövningar och att varslen dragits tillbaka.

”Är det något vi verkligen sett under pandemin är det vilken enorm kraft som finns när professionen får bestämma mer själva och fokusera på sina kärnuppgifter”, skriver det moderata finansregionrådet. Det är inget annat annat än ett hån mot de vårdanställda från en person som aldrig lyssnat till professionen.
Att Stockholmsvården inte föll offer för smittan berodde på de vårdanställdas heroiska insatser. Det var också först efter krav från de anställda och vårdfacken som det M-ledda styret i Region Stockholm beslutade att aktivera krislägesavtalet, för intensivvårdspersonalen. (Krislägesavtalet ger vårdanställda bättre betalt för den långa passen). Men det dröjde veckor innan så skedde.

Länge var de blågrönas respons på de anställdas och vårdfackens krav att  ”vi avvaktar”.  När Dagens Medicin den 2 april sökte finansborgarrådet Irene Svenonius för att fråga om varför denna ”avvaktan” svarade hennes presstalesperson ”att hon inte har tid att svara på frågor om krislägesavtalet just nu”.

Skälet till denna ”avvaktan” var att krislägesavtalet blir ”för dyrt”, och trots smittan stod de blågröna fast vid sina nedskärningsplaner, inkluderat varslen.
Så sent som veckan innan varslen drogs tillbaka hävdade Irene Svenonius att varslen ligger fast. När sedan varslen drogs tillbaka så var det en följd av protesterna och varslen. Men också att personalstyrkan minskat till följd av så kallad naturlig avgång och att anställda lämnat sjukhuset på grund av de blågrönas nedskärningar. Sedan våren 2019 har minst 100 läkare, 160-170 undersköterskor och 200 administratörer (motsvarande lika många tjänster) sagt upp sig eller gått i pension från våren 2019 och fram till i april i år, rapporterar TCO:s Arbetsvärlden den 22 september.
Därefter har fler anställda slutat och personalflykten fortsätter. Men i finansregionrådets och högerns värld är detta ”ett styrkebesked för vården i Stockholm – och för Karolinska”. Kan det bli värre?

• Rädda vården – stoppa nedskärningarna, privatiseringarna och marknadsstyrningen. Stäng alla gräddfiler. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!