I marginalen: Bort med marknadsskolan

Marknadsskolan är ett fullständigt misslyckande, ett dyrt privatiseringsfiasko och ett hån mot elever, föräldrar och skolpersonal (Foto: Creative Commons).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Den ökända friskolekoncernen Thorengruppen får inte fortsätta att driva en gymnasieskola, Thoren Business School, i Solna. Även el- och energiprogrammet vid Thoren Innovation School i Malmö dras in. Skälet är allvarliga brister i undervisningen. Av samma anledning hotas Thoren Business School Stockholm av ett vite på en miljon kronor.
Äntligen har Skolinspektionen agerat. Men det satt långt inne. Redan 2011, alltså för tolv år sedan, riktade Skolinspektionen i en rapport skarp kritik mot Thorengruppens Yrkesgymnasiet i Huddinge och Stockholm.
”Bland det som Skolinspektionen har synpunkter på finns att rektor inte tar ansvar för det dagliga arbetet i skolorna, att mål och krav inte klargörs för eleverna samt att utbildningen inte utgår från eller omfattar programmålen och kursplanen”, rapporterade SVT den 5 juli.
Thorengruppen låtsades som att man har lyssnat till kritiken och med det nöjde sig Skolinspektionen. Därefter blev det bara värre. Det är genom att plundra skolan och inte ge den utbildning som eleverna har rätt till som Thorengruppens har kunnat fyrdubbla sin vinst under de senaste tio åren. Totalt 944 miljoner kronor har man tjänat, och ägaren har gett sig själv hela 81 miljoner kronor i aktieutdelning.
”Thorengruppen har brutit mot lagen när det gäller att ge eleverna den undervisning de har rätt till på majoriteten av koncernens gymnasieskolor”, rapporterade SVT i förra månaden efter att ha granskat bolaget.
”Det känns som att skolan finns mest för att tjäna pengar”, som en elev på en av Thorengruppens skolor sa till Gefle Dagblad den 24 april. Det har också visat sig att Thorengruppen har gjort skolpengen till riskkapital som har investerats i bland annat teknikbranschen.
Även Friskolornas Riksförbund, som Thorengruppen tillhör, har känt sig tvingad att ta avstånd från ”en medlem som inte skött sig”. Som om det handlar om ett ruttet äpple när hela systemet är riggat och ruttet.
Marknadsskolan är ett fullständigt misslyckande, ett dyrt privatiseringsfiasko och ett hån mot elever, föräldrar och skolpersonal. Många är de politiska pampar som har jobbat för friskolejättarna. En av dem är den nuvarande skolministern Lotta Edholm (L), som efter många år som politiskt ansvarig för Stockholms skolor blev styrelseledamot och aktieägare i Tellusgruppen. Nu försöker skolministern och de blåbruna partierna låtsas som om att man ämnar ta krafttag mot friskolorna och vinsterna. F-n tro’t.
• Bort med marknadsskolan – ut med de vinstdrivande friskolorna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!