I marginalen: ”Brott lönar sig – för bankerna”

Samtidigt som Handelsbanken redovisade en kvartalsvinst på över 4,6 miljarder kronor aviserade ledningen ett nytt nedskärningspaket på 1,5 miljarder (Foto: Tony Webster / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Storbankerna fortsätter att vara vinstmaskiner. De fyra storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank har under de senaste åren gjort kvartalsvinster på sammanlagt dryga 25 miljarder kronor – nästan en halv miljard kronor per dag.
På ett par veckor tjänar storbankerna lika mycket som det skulle kosta att införa gratis kollektivtrafik i hela landet, vilket har en prislapp på 18 miljarder kronor.
Även under det senaste kvartalet redovisade storbankerna fortsatta jättevinster; undantaget var Nordea som trollade bort vinsten genom stora nedskrivningskostnader.
Samtidigt som Handelsbanken redovisade en kvartalsvinst på över 4,6 miljarder kronor aviserade ledningen ett nytt nedskärningspaket på 1,5 miljarder. Ytterligare 800 anställda förlorar sina jobb, varav 500 i Sverige, och ännu fler bankkontor försvinner. Bankledningens besked fick ”börsen att göra tummen upp”, skrev Affärsvärlden den 23 oktober. 
Bakom Handelsbankens och de övriga storbankernas jättevinster finns en tsunami av nedlagda bankkontor och ständiga avskedanden. I snitt har ett bankkontor i veckan försvunnit under de senaste 10 åren. Under samma period har antalet anställda hos de fyra storbankerna minskat med ungefär 17 000.
Efter att ha mjölkat sina kunder via höga utlåningsräntor och nollränta på inlåning och sparande samt avgifter på allt kan det nu bli dags för minusränta på löne- och sparkontot. Det betyder alltså att många kunder får betala för att ha sina pengar på banken.

Det stora bankrånet går i ständig repris. För storbankerna är brott en ytterst lönsam affär. Rån av kunderna, penningtvätt och skattefiffel genererar årligen miljarder till ägarna och miljonlöner till cheferna. 
Ifjol fick de fyra storbankernas ägare totalt 71,4 miljarder kronor i utdelning, en summa som är mer än fyra gånger större än vad det skulle kosta att eliminera barnfattigdomen i Sverige. 
Nordeas förre chef Casper von Koskull var den bank-vd som tjänade mest under 2018. Hans fasta lön inklusive förmåner uppgick till nära 22 miljoner kronor. 
En kvarts miljard kronor fick Handelsbankens förre vd Anders Bouvin i lön och pension ifjol. En av hans sista åtgärder (Anders Bouvin avgick i augusti i år) var att genomföra ett nytt sparpaket som bland annat innebar att 1 600 tjänster skulle bort från banken.
Sådan är kapitalismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!