I marginalen: ”Caremaskandalen går ständigt igen”

Näringslivspersonen Mats Olin försvarade Carema under äldrevårdsskandalen 2011 och ondgjorde sig i förra veckan mot SVT som han menar bedriver ”kampanj mot privat äldreboende” (Foto: Tankesmedjan Timbro / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I höst är det nio år sedan avslöjandet om de allvarliga missförhållanden som rådde på det privata äldreboendet Koppargården i Stockholm: Caremaskandalen (äldreboenden drevs av det riskkapitalägda Carema Care, idag Vardaga, därav namnet).
Carema hade drivit äldreboendet sedan 2008 och från första stund gjordes allt för att dra ner på kostnaderna på de äldres och personalens bekostnad. Till och med blöjor och tvättlappar drogs det ner på, och ju mer ”det sparades” desto större belöningar fick cheferna.
Trots plundrarnas alla försök att stämpla avslöjandena som ”onyanserade” i kombination med några droppar krokodiltårar samt det alltid lika falska löftet om att ”vi har lyssnat och eventuella fel ska rättas till” kom Caremaskandalen att bidra till att kraftigt förstärka opinionen mot vinster i välfärden.

Cheferna hävdade också att bolaget var utsatt för ett ”Caremadrev”. Det var också temat i de många artiklar och rapporter som högern och ”näringslivets” olika propagandacentraler producerade som svar på Caremaskandalen och som naturligtvis påstods vara ”opartiska”.
En av dessa ”opartiska rapporter” gjordes av en PR-byrå med det missvisande namnet Second Opinion (En annan uppfattning). I denna ”granskning” påstods att media hade gett en ”skev bild av verkligheten”. Strax därefter lades Second Opinion ner och en av delägarna, Mats Olin, gick till den nyliberala propagandabyrån Timbro, som ägs av Svenskt Näringsliv. Efter en tid som chef för Timbro Mediainstitut blev Mats Olin chef för Näringslivets medieinstitut (NMI) som finansieras av Stiftelsen Fritt Näringsliv, som bildades 2003 av Svenskt Näringsliv tillsammans med Näringslivets Fond (Näfo) för att ”skapa en hållfast bas för opinionsarbete för marknadsekonomi och fri företagsamhet” (stiftelsens hemsida).
Detta mediainstitut ägnar sig mest åt att stämpla public service som ”vänstervridet” och ondgöra sig över att media fortsätter att avslöja privatiseringsskandaler, som den på Berga äldreboende i Solna i våras där nära hälften dog under coronapandemin. 
I en gästledare i Svenska Dagbladet i förra veckan skrev Mats Olin för hundraelfte gången att SVT bedriver ”kampanj mot privat äldreboende” och värst av allt var att SVT:s reporter hade låtit personalen berätta om förhållandena på Berga. Att låta anställda komma till tals är enligt kapitalisterna och deras tankesmedjor det grövsta brott som media kan göra sig skyldig till.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!