I marginalen: ”Dags att tömma de rikas fickor”

Jeff Bezos rikedomar är groteskt stora. Han skulle kunna ge Amazons alla anställda i världen, totalt 876,000 personer, en bonus på 105,000 dollar och ändå ha lika mycket kvar som i början av 2020 (Foto: National Museum of American History Smithsonian Institution / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

”År 2020 var ett år som inget annat, och då talar vi inte om pandemin, utan om de enorma offentliga stödprogrammen, uppsvinget för kryptovalutorna och att aktiekurserna lämnade det jordiska”. Så sammanfattar Forbes sin årliga lista över världens rikaste individer, det vill säga de personer som är miljardärer i dollar (1 dollar kostar ungefär 8,50 kronor idag).
På listan över världens dollarmiljardärer finns nu 2,755 individer, 660 fler än för ett år sedan. Dollarmiljardärernas samlade tillgångar uppgår till otroliga 13,1 biljoner dollar. Det är en summa som är dubbelt så stor som den samlade BNP:n i Latinamerika och Karibien.
Samtidigt som världen skakades av den djupaste krisen på länge blev 2020 ett oemotsvarat år för världens superrika. Krisen hade knappt börjat innan det var över för de allra rikaste.
Listan över världens rikaste toppas på nytt av Amazons grundare och storägare Jeff Bezos. Ett mått på hur mycket rikare han blev under förra året är att han skulle kunna ge Amazons alla anställda i världen, totalt 876,000 personer, en bonus på 105,000 dollar och ändå ha lika mycket kvar som i början av 2020. Under förra året ökade antalet dollarmiljardärer i en takt av en ny per 17:e timme. Det blir särskilt sanslöst och groteskt då ytterligare 120 miljoner människor i världen kom att leva i extrem fattigdom under 2020 (de vars inkomst understiger 1,90 dollar om dagen).

Efter att Kina har blivit en kapitalistisk stormakt har landet också blivit säte för ett stadigt växande antal superrika. Enligt den schweiziska storbanken UBS tillkommer en ny kinesisk miljardär varannan dag. 
Peking är numer den stad i världen som har allra flest dollarmiljardärer. Samtidigt finns det i Kina över 600 miljoner människor vars inkomst knappt når upp till 150 dollar i månaden ”och vars inkomst inte ens räcker till att hyra ett rum i någon av landets städer”, erkände Kinas premiärminister Li Keqiang i maj förra året.
”Världens tio rikaste personer har tjänat en halv biljon dollar under pandemin – en summa som hade räckt till att betala för covid-19-vaccin till hela jordens befolkning och sett till att ingen hamnade i fattigdom på grund av pandemin”, konstaterade hjälporganisationen Oxfam vid årsskiftet. De absurda klyftorna visar hur världen vänds upp och ned. För av vända världen rätt igen måste de superrikas fickor tömmas – snabbt och helt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!