I marginalen: ”Direktörernas lönelyft 20%”

Pengar och resurser finns, men i helt fel fickor. Det krävs gemensam kamp underifrån för att stora företag och banker ska förstatligas och bli del av en demokratisk och planerad ekonomi (Foto: Riksbanken).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Direktörerna har under de senaste årens fått genomsnittliga lönehöjningar på 20 procent, medan arbetarnas löner årligen bara har ökat med 2 till 3 procent. Lägger man dessutom till bonusar och andra ersättningar så blev det bingo för inte minst storbolagens vd:ar 2022. Enligt en granskning som Dagens Nyheter redovisade tidigare i år fick de vd:ar och ordföranden som toppar börsbolagens inkomstliga en sammanlagd inkomstökning på 10 till 20 miljoner kronor under förra året.

Chefen för Wallenbergägda Investor, Johan Forssell, fick exempelvis en total höjning av sin inkomst på 23 miljoner kronor, plus dryga 40 procent.

I toppen på vd:arnas lönelista ligger speljätten Evolutions vd Martin Carlesund. Evolution – ”kungen över alla livespel på nätet” – ger dagliga jackpottar till Martin Carlesund, som fick ett inkomstlyft på 78 miljoner kronor 2022. Han drar numera in omkring 100 miljoner kronor och har dessutom sett till att skaffa sig ett bonusprogram som kan resultera i att han snart kammar hem nära 400 miljoner kronor.

Volvochefen Martin Lundstedt fick tiotals miljoner kronor mer i lön och bonus förra året. Totalt fick han 58 miljoner kronor i lön och bonus 2022.

Bonusfesten får toppdirektörernas sammanlagda inkomster att skena. Att avskeda anställda eller lägga ned ger dessutom extra bonus. Skogsjätten Stora Ensos vd Annica Bresky, som har lagt ned pappersbruk och gjort sig av med tusentals anställda, belönades med en lön och bonus på totalt 36,5 miljoner kronor 2022.

”Det var en ökning med hela 44 procent jämfört med 2021. Av summan bestod cirka 10,6 miljoner kronor av fast lön och hela 20,3 miljoner av bonusar: 9,4 miljoner i kortsiktig bonus för 2022 och 10,9 miljoner i ett program som byggde på resultaten för åren 2020-2022”, skriver Aftonbladet den 27 februari under rubriken ”Vd lade ned bruk – lönen lyfte 110 procent”.

Toppdirektörerna ger sig själva 20-procentiga lönelyft, samtidigt som Svenskt Näringsliv hävdar att ”Prishöjningar, personalneddragningar och uppskjutna investeringar väntar om företagen tvingas gå med på fackens lönekrav” (Svenskt Näringsliv inför avtalsrörelsen den 15 december).

Facken kräver ynka 4,4 procent, men trots det låga kravet hotar Anton Svensson, vd för industriföretaget Ewes, på Svenskt Näringslivs hemsida med att flytta ut produktion om arbetarlönerna går upp.

Sådan är kapitalismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!