I marginalen: ”Dödliga vapen istället för mat”

I år kommer de globala militärutgifterna att slå ett nytt rekord som en följd av Ukrainakriget, vilket hade föregåtts av en snabb militär upprustning i såväl Ryssland som USA samt andra Natoländer (Foto: Official U.S. Navy Page / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Världens militärutgifter passerade ifjol en ny mördande nivå. Den nya rekordsiffran är nu 2 113 miljarder dollar, nära 20 000 miljarder kronor. Det är nästan tre gånger mer än vad världen spenderade på investeringar i energiomställning under 2021.
I år kommer de globala militärutgifterna att slå ett nytt rekord som en följd av Ukrainakriget, vilket hade föregåtts av en snabb militär upprustning i såväl Ryssland som USA samt andra Natoländer.
I krigets spår har regeringarna fattat beslut om att lägga ytterligare tusentals miljarder dollar på nya vapen. Nyligen beslöt exempelvis Bidenadministrationen att öka USA:s militärbudget till hisnande 813 miljarder dollar (omkring 7 816 miljarder kronor). Bara två femtedelar av vad USA-imperialismen satsar på sin krigsmaskin skulle räcka till att finansiera åtgärder som eliminerar hungern och svälten i världen.
Enligt tankesmedjan International Institute for Sustainable Development (IISD) skulle de åtgärder som krävs för att eliminera hungern i världen till år 2030 kosta ungefär 330 miljarder dollar per år. Men istället för mat och rent vatten som räddar liv blir det mer robotar, stridsflygplan och pansarfordon.

Ukrainakriget och den snabba ökningen av militärutgifterna har gett ett nytt uppsving till den blodbestänkta globala vapenindustrin, som med stöd av regeringar och skattemiljarder tjänar stora pengar på sina affärer i mord och våld.
”Den ryska invasionen av Ukraina har i ett slag förändrat världen och visar att krig står på dagordningen, vilket tjänar försvarsindustrin”, som en representant för den globala vapenindustrin uttryckte det efter tre veckors förödande krig i Ukraina.
”Det är inte svårt att föreställa sig den eufori som för närvarande råder i den amerikanska krigsindustrin med den tyska regeringens beslut om att köpa Lockheed Martins (världens största vapenproducent) F-35-stridsflygplan. Trots att Tyskland inte har kärnvapen var det avgörande skälet till regeringsbeslutet, och det nämndes uttryckligen, att F-35 kan bära kärnvapen. Efter den tyska regeringens beslut nådde Lockheed Martins aktiekurs en ny rekordnivå och sedan november ifjol har priset på krigsfabrikens aktie ökat med drygt 43 procent”, skrev den amerikanska vänstertidningen Jacobin.
• Förstatliga krigsmaterialindustrin för att möjliggöra en omställning till samhällsnödvändig och grön produktion.
• Kamp för global nedrustning och kärnvapenförbud. För en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!