I marginalen: DYRTIDENS PARASITER

För första gången någonsin delar de fyra storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – ut mer än 100 miljarder kronor till sina aktieägare. 100-miljardersvallen sprängs med råge. Uppemot 120 miljarder kronor kommer storbankerna att få dela på i år – en summa som motsvarar hälften av vad socialförsäkring, barnbidrag, sjukersättning och mycket mer kostar i år.
Det är bankernas systematiska och upptrissade plundring av kunderna – spararna och låntagarna – som har möjliggjort att så sjukt mycket pengar kan ges till aktieägarna. Storbankernas rekordvinster, runt 200 miljarder kronor 2023, och rekordutdelning på kunders bekostnad är en följd av att räntorna har höjts och att man har en monopolställning.
Varje gång som Riksbanken har höjt sin styrränta, vilket man har gjort åtta gånger i rad sedan våren 2022, har storbankerna skyndat sig att höja sina låneräntor med betydligt mer. Räntan på spar- och lönekontot har däremot inte höjts i samma grad, långt därifrån. Det har i sin tur inneburit att räntenettot, skillnaden mellan räntan på in- och utlåning, har ökat i en rasande takt. Cirka två tredjedelar av de svenska storbankernas totala intäkter hämtas numera från räntenettot.

”Den genomsnittliga räntan på rörliga bolån har på två år höjts från 1,3 procent till 4,9 procent. En höjning med 3,6 procentenheter. Men den genomsnittliga räntan på bankkonton har under samma period bara ökat med 2,0 procentenheter. Gapet mellan bankernas in- och utlåningsränta var för två år sedan 1,3 procentenheter. Idag är gapet 2,7 procentenheter. Bankernas vinst på oss kunder har alltså fördubblats på två år”, skriver LO-ekonomen Torbjörn Hållö i Göteborgs-Posten den 3 februari.

Sätt stopp för det stora bankrånet genom ett omedelbart förstatligande av storbankerna. Matpriserna fortsätter att öka, vilket gav ICA en vinst på nästan en miljard kronor under sista kvartalet ifjol. Det är mer än fem gånger så mycket som ICA tjänade under det sista kvartalet 2022.
Efter jättevinsten har ICA:s vd Nina Jönsson lovat att matpriserna nu ska sänkas. Hört det förut? I mars förra året gavs det ett liknande löfte. Priset på över 300 matvaror skulle sänkas. Det fanns dock ett ”men”: Det var upp till handlarna att bestämma om priset i butik skulle sänkas eller ej, och prissänkningen skulle bara gälla i två månader. Så matpriserna fortsatte uppåt – och det gjorde också ICA:s vinst. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!