I marginalen: En budget för generalerna

2019-01-09 11:36:06
Tillsammans med allianspartierna har S-MP-regeringen genomfört den kraftigaste militära upprustningen på många år. Totalt har försvarsanslagen ökat med omkring 20 miljarder kronor sedan 2014 och det svenska försvaret har blivit en allt mer integrerad del av Nato och USA:s krigsmakt.
I både övergångsregeringens budgetförslag och i M-KD- budgeten, som SD-rasisterna stod bakom och som riksdagen röstade igenom, fanns kraftiga påslag till det så kallade försvaret. Högerns budget var mest generös. För 2019 handlar det om 3,9 miljarder kronor mer till militären än vad övergångsregeringen hade föreslagit.
– Vi har valt att lägga in de medel som Försvarsmakten har begärt, säger Beatrice Ask (M), vice ordförande i försvarsutskottet, till Svenska Dagbladet efter riksdagens budgetomröstning i mitten av december.
Högerblocket är, enligt egen utsago, särskilt stolt över att Försvarsmakten ”nu får de 18 miljarder kronor under perioden 2019-2021 som ÖB Micael Bydén har äskat”. Men för högern är detta bara början.
Både Moderaterna och Kristdemokraterna, men även exempelvis Liberalerna, vill fördubbla de redan höga försvarsutgifterna för att nå Nato:s mål om att 2 procent av BNP ska gå till militären samt att göra allt för att Sverige ska bli Nato-medlem.
Blir det som högern vill kommer militären om några år att ha en budget som slukar mer än 100 miljarder kronor per år, vilket är i samma storleksordning som Region Stockholms budget.
Men generalerna vill naturligtvis ha ännu mer. Knappt hade riksdagen sagt ja till högerns robot- och batongbudget (även polisen får rejält påökt) innan höga militärer larmade om att det fattas pengar för att möta det ”spända säkerhetsläget”, vilket som vanligt ska läsas som att ”ryssen står vid portarna”.
Under den gångna helgen lät sig arméchefen Karl Engelbrektson intervjuas av SVT Nyheter och hans budskap var att “just nu räcker pengarna inte till”. Det kommer generalerna att säga även om – hemska tanke – försvarsanslagen för­dubblas.
Ett är säkert: efter detta kommer det inte att dröja länge innan partierna på nytt försöker övertrumfa varandra i vem som är mest försvarsvänlig och vem som är beredd att ge flest miljarder till militären.
Rusta välfärden – inte militären.
Nej till svenskt Nato-samarbete och -medlemskap.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!