I marginalen: En ny M-ledd regering?

2018-10-03 11:31:44
Att riksdagens nye talman, moderaten Andreas Norlén, skulle börja med att ge sin partikompis Ulf Kristersson uppdraget att försöka bilda ny regering var inte precis en överraskning. Det var ju därför som Alliansen och Sverigedemokraterna gjorde honom till talman.
Tittar man på Norléns blogg är den fylld av hyllningar till M-ledaren och lovsånger till det egna partiet. ”Tydligt att Ulf Kristersson tagit ledningen i migrationsdebatten (läs attacker på flyktingar och asylrätt). Debatten graviterar mot hans position. Ett nej ska vara ett nej, kraven på egen försörjning ska öka, bidragskostnaderna måste minska, att lära sig svenska är grundläggande”, skrev Norlén på sin blogg efter SVT:s partiledardebatt och lät som den tidigare SD-talmannen Björn Söder.
– Jag kommer att göra allt i min makt för att bilda Alliansregering. Men det är ett mycket komplicerat läge. Om alla står fast vid exakt den ståndpunkt man har nu kommer Sverige aldrig mer ha en regering, sa Kristersson efter att ha fått det han själv betecknade som det “svåra uppdraget”.
Den ska väl tolkas som att Kristersson inte har så stort hopp om att lyckas. Det finns nämligen inte mycket kvar av Alliansen. Såväl M som Centern har redan luftat sina tankar om en plan B som för M är en regering med KD med stöd av SD, och för Centern en regering över blockgränserna. ”Torka era tårar och ta farväl av Alliansen”, skriver Expressen i en ledarkommentar den 2 oktober och tillägger att ”Det har varit uppenbart under flera år att Alliansen lever på lånad tid. Grälen har avlöst varandra”.
Sannolikt blir det till sist en regering över blockgränserna, som Socialdemokraterna under Stefan Löfven länge har drömt om. En sådan regering ger S-toppen en ursäkt för att ta ännu några kliv högerut i sin färd mot nya katastrofval. 

Men Sverigedemokraterna hoppas naturligtvis på Kristersson och en M-KD-regering. Det gör även Antonia Ax:son Johnson som för 35 år sedan gick längst fram i den borgarmarsch som gick genom Stockholm den 4 oktober 1983. Likt stormtrupper marscherade direktörerna och företagarna mot välfärd och socialism. För Antonia Ax:son Johnson, landets sjunde rikaste person med en förmögenhet på 57 miljarder kronor, är en M-KD-regering med stöd av SD en given fortsättning på borgarmarschen för 35 år sedan.
Organisera och ta kamp mot rasism och högerpolitik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!