I marginalen: ”En skräckfylld blåbrun marsch”

Ulf och resten av högern går i takt med rasistiska SD och ett öppet samarbete på riksplanet är bara en tidsfråga (Foto: European People’s Party / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Efter att Moderaterna och Kristdemokraterna tagit över stora delar av Sverigedemokraternas politik är steget inte långt till att samregera med SD – trump­ismens parti i Sverige. I en rad kommuner samregerar redan de blåbruna, och nu förbereder man sig för att göra det även på riksplanet. 
Detta blev officiellt redan 2019 efter att KD-ledaren Ebba Busch lunchat med SD:s Jimmie Åkesson i Almedalen och M-ledaren Ulf Kristerssons ”enskilda möte” med samme Åkesson i december 2019. ”Jag ville träffas just för att diskutera ett antal viktiga frågor för landet, där våra partier har snarlika uppfattningar”, skrev Ulf Kristersson i ett Facebookinlägg efter träffen med SD-ledaren. För att underlätta samarbetet har M och KD kopierat SD:s politik och retorik.
”Moderaterna och Kristdemokraterna har närmat sig SD i både invandrings- och kriminalpolitiken – till den milda grad att de flesta väljare torde ha svårt att skilja partierna åt sakpolitiskt. Om SD för ett antal år sedan hade lagt förslag om att socialtjänsten ska kunna omhänderta barn i kriminella klaner (M-förslag) eller att Sverige ska ha fängelser i de kriminellas hemländer (KD-förslag) hade det betecknats som både oseriöst och främlingsfientligt”, skrev Göteborgs-Postens (GP) ledare i oktober förra året. Det är en utveckling som GP:s ledarredaktion för övrigt länge har eftersträvat.
De blåbruna förenas också i sitt hat mot public service och dess påstådda ”vänstervridning”.

Även januariavtalets partier har tagit efter SD och har stadigt trappat upp attackerna på flyktingars rättigheter. När det gäller försvarsfrågan ”har L och C en gemensam syn (med M och KD) och är inte rädda för att ta stöd av SD” (ledare i Dagens Industri den 11 oktober 2020). Januaripartiernas högerpolitik ger de blåbruna och arbetsgivarna vind i seglen.
För att underlätta ett framtida regeringssamarbete med M och KD har SD å sin sida övergett sitt tidigare motstånd mot Nato och EU. 
När 2020 gick mot sitt slut kunde radions Ekot den 28 december konstatera att: ”Samarbetet mellan M, SD och KD har stärkts i riksdagen, bland annat i form av fler gemensamma reservationer i utskotten.” 
Det blåbruna blocket marscherar i takt och utgör ett växande hot som bara kan bekämpas med kamp för arbetarpolitik och socialism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!