I marginalen: ”Ett ihållande guldregn”

av Per Olsson

Trots att konjunkturen har passerat zenit fortsätter det ihållande guldregnet över de rika.
Årets aktieutdelning slår exempelvis alla tidigare rekord. ”Aktieägarna har över 258 miljarder skäl att fira”, skriver affärstidningarna med anledning av att Stockholmsbörsen förväntas dela ut hela 258 miljarder kronor i år. Börsbolagens utdelning i år är nästan lika stor som den årliga kostnaden för landets sjuk- och hälsovård.
Sveriges 50 toppdirektörer tjänade i genomsnitt 21,6 miljoner kronor vardera 2017, vilket är lika mycket som 83 vårdbiträden tjänar per år. 
I den regeringsförklaring som statsminister Stefan Löfven gav i januari finns löftet om att “regeringen ska arbeta för att minska klyftorna”. Hört det förut? En lögn blir som bekant inte mer sann för att den återupprepas.
Mycket snart ska regeringen lägga fram sin vårändringsbudget. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) är ”utrymmet för förbättringar obefintligt”. Men samtidigt avskaffar regeringen den så kal­lade värnskatten, vilket ger landets 50 högst avlönade vd:ar ytterligare 67 000 kronor i månaden. Den gåvan till de redan rika betyder att statskassan töms på drygt 6 miljarder kronor.
Medan S-MP-regeringen pratar om att minska klyftorna har antalet dollarmiljardärer och de som är miljardärer i kronor blivit allt fler. Det finns numera fler svenska dollarmiljardärer än i Danmark, Norge, Finland och Island – tillsammans.
Efter att IKEA:s grundare och ägare Ingvar Kamprad gått bort är H&M:s storägare Stefan Persson landets rikaste individ. Stefan Persson sitter på en förmögenhet som räknas till ofattbara 146,7 miljarder kronor. Det ska jämföras med att kostnaderna för landets grundskola, med över 1 miljon elever och 100 000 lärare i tjänst, var 114,7 miljarder kronor ifjol.

Lastbilskoncernen AB Volvos vd Martin Lundstedt är en många toppdirektörer som kan glädjas åt ett rejält miljonpåslag på sin lön i år. Med lön, pension och andra förmåner kan Martin Lundstedts lönepaket summeras till nästan 44 miljoner kronor, skriver Expressen. 
Volvochefen tjänar 100 gånger mer än de Volvoarbetare som har producerat den årsvinst på 40 miljarder kronor som aktieägarna och toppcheferna parasiterar på. I synnerhet vd Martin Lundstedt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!