I marginalen: ”Ett rekordår för superrika”

Elon Musk är nu världens rikaste. De superrikas förmögenheter har vuxit groteskt mycket under coronakrisåret 2020 (Foto: Daniel Oberhaus / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Det är få som kan säga att år 2020 var ett bra år. Men för världens superrika var det gångna året det bästa på länge, kanske det bästa någonsin. Under 2020 kunde världens 500 rikaste lägga till ytterligare totalt 1 800 miljarder dollar till sina redan gigantiska förmögenheter (1 dollar är värd omkring 8,5 kronor idag). Det var en ökning med 31 procent, den största årliga ökningen som någonsin har noterats. 
De fem som toppar listan över världens superrikaste förfogar alla över en personlig förmögenhet som är vida större än många länders BNP.
Elon Musk, som är storägare och chef för elbilbolaget Tesla, var i början av år 2021 världens rikaste individ. 
När förra året led mot sitt slut hade Elon Musks personliga förmögenhet blivit åtta gånger större än vad den var i mars. Det är en sanslös ökning och sannolikt ett världsrekord vad gäller förmögenhetstillväxt.
Skälet till detta världsrekord i ökad årlig rikedom är att Teslas börsvärde åkt spikrakt uppåt. I början av detta år slog Teslas börsvärde ännu ett rekord och passerade 700 miljarder dollar. Tesla är idag värt mer än vad biljättarna General Motors, Ford, Toyota, Honda, Fiat Chrysler och Volkswagen är tillsammans.
Världens näst rikaste individ är Amazons Jeff Bezos. (Det är möjligt att han fortfarande är världens rikaste, men efter att Teslaaktien stigit med 700 procent under 2020 gick Elon Musk förbi Jeff Bezos på Bloombergs miljardärsindex).
I vilket fall ökade Elon Musk och Jeff Bezos sina gemensamma förmögenheter under 2020 med totalt 217 miljarder dollar, en summa som mer än väl skulle räcka till att ge 100 miljoner amerikaner ett välkommet bidrag på 2 000 dollar. Det säger en del om de växande klyftorna som har kommit att prägla coronakrisen. 

I Sverige publiceras numera inga listor över de superrikas förmögenheter. Men även här har miljardärerna blivit både fler och rikare. Landets superrika har fått se sina förmögenheter växa till följd av att den svenska aktiebörsen ökade med nästan 14 procent ifjol och började det nya året med att slå nytt rekord. Efter att Riksbanken och regeringen öppnade pengakranarna är det nu dags för bolagen att öppna sina utdelningskranar. Aktieutdelningen kan slå rekord i år. 
Aldrig har väl talet om att ”vi sitter i samma båt” varit så falskt som nu. Pengar finns och behovet av en samhällsomvandling är akut – låt de rika betala.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!