I marginalen: ”Ett slut kantat av galenskaper”

Trumps advokat Rudy Giuliani menade att kommunister, Antifa och andra (både levande och döda) står bakom en jättelik konspiration ”för att stjäla valet från det amerikanska folket” (Foto: Gage Skidmore / CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Den har beskrivits som den farligaste och sannolikt den galnaste presskonferensen i USA:s historia. Det handlar om den presskonferens som Donald Trumps advokat Rudy Giuliani höll tillsammans med de juridiska rådgivarna Sidney Powell och Jenna Ellis i förra veckan. 
På presskonferensen var budskapet från Trumps juridiska rådgivare att en jättelik konspiration har organiserats ”för att stjäla valet från det amerikanska folket”. 
Påstådda kommunister – både levande och döda – tillsammans med bland annat Antifa och George Soros samt teknikföretag och ”demokratiska skurkar” påstods stå bakom denna konspiration. 
– Det tog ett tag innan jag insåg vidden av det, sa Guiliani, som är Trumps torped, för att sedan lämna ordet till Sidney Powell som hävdade att ”alla är emot oss” och påstod att bakom den påstådda komplotten fanns ”kommunistiska pengar från Venezuela, Kuba och troligen även Kina”.
Powell pekade till och med ut Venezuelas förre president Hugo Chavez som ansvarig för att ha fifflat med rösträkningen genom att använda sig av den teknik (programvara) som han använt sig av för att ”aldrig förlora ett val”. Bortsett från att Chavez har varit död sedan mars 2013 användes inte heller den påstådda programvaran i någon av USA:s valdatorer. Dessutom är påstående om att det var med hjälp av fusk som Chavez vann totalt grundlös. Chavez vann val trots USA:s och högerns sabotage och fusk.
Hur som helst. Powell sade sig ha ”starka bevis” för sina tokerier. Men det blev en konspiration för mycket och hon avskedades strax efteråt i ett omöjligt och tafatt försök att rädda Trumps eftermäle. 

Det har nu gått två veckor sedan presidentvalet resulterade i en seger för Joe Biden. Men Trumpmaffian har inte gett upp sin strävan att stjäla valet och ständigt kommer nya konspirationsteorier för att ge livsluft till de egna anhängarna. Som om inte det vore nog kräver Trump att de delstater som styrs av republikanerna ska utse sina egna elektorer istället för de valda. Det är så nära en kupp mot ett val man kan komma.
Men icke desto mindre kommer varje omräkning och misslyckade försök att stämpla valet som ett utslag av fusk och konspirationer att påskynda det oundvikliga slutet: att Trump tvingas ge upp Vita huset, även om förra veckans presskonferens inte var slutet på nya farliga och galna uttalanden och anklagelser. Långt därifrån.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!