I marginalen: ”Får miljoner för att sänka vården”

Konsultbolag får enorma miljonbelopp för att föreslå nedskärningar på en redan bantad vård (Foto: Socialdemokraterna / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I slutet av förra året och efter att ha dragit in jullunchen för de anställda beslöt den styrande koalitionen (Moderaterna, Centern och sjukvårdspartiet) i Region Norrbotten att ta in konsulter för att få hjälp ”att spara”. För att konsultbolagen skulle få extra mycket till sina redan fyllda kassakistor beställdes två rapporter; den ena skulle göras av KPMG och den andra av Ernst & Young. Med blicken fäst mot det egna arvodet kom de inhyrda ”sparkonsulterna” från KPMG fram till att 457 miljoner kronor kunde skäras bort om 174 tjänster försvann genom ”omorganisering” och 104 genom ”effektiviseringar”. Dessutom föreslogs privatiseringar, vilket tillsammans skulle ”spara” över 400 miljoner kronor. 
När Ernst & Young var klar med sin rapport ”om vårdens framtid” var budskapet att det krävdes ett stålbad. Uppemot 350 vårdtjänster måste försvinna och detta tillsammans andra konsultförslag skulle resultera i att kostnaderna minskade med runt 560 miljoner kronor. Ingen framtid för vården alltså.
Vad konsultrapporterna totalt kostade Region Norrbotten lär snart uppdagas. Men i Region Skåne fick konsulterna sammanlagt 27 miljoner kronor efter att ha föreslagit nedskärningar på totalt 1,5 miljarder kronor i vården.
Region Skåne betalade 2 180 kronor i timmen för den billigaste konsulten. Den dyraste konsulten kostade 4 360 kronor i timmen. 
Den timlönen resulterade i att konsulterna, efter lång tid, kom fram till vad politikerna redan sagt: Det behövs inte mer personal, utan en omorganisation enligt mottot ”Nya arbetssätt är lösningen – inte att bli fler”. Hört det förut?

När det gäller konsultkostnaderna spelar Nya Karolinska och högerstyret i Region Stockholm i en egen liga. Konsulterna på Nya Karolinska kostade en kvarts miljard kronor, fyra femtedelar av den summa som fakturerades var aldrig specificerad. Bakom konsulterna fanns högerstyrets nyliberala fanatiker som med Nya Karolinska lyckades bygga ett sjukhus till en kostnad av minst två.
De nyliberala fanatikerna har efter valet 2018 fått tillökning av Miljöpartiet, som med varsel, neddragningar och ständigt nya ”vårdval” sänker Stockholmsvården, Men enligt de blåbruna handlar det inte nedskärningar, utan om ”förändringar i vårdens organisation och arbetssätt”. 
Undra hur mycket konsulterna fick betalt för denna ständigt återkommande personal- och vårdfientliga floskel? 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!