I marginalen: ”Fast i den bruna sörjan”

Av Liberalernas och Johan Pehrssons röda linjer blev det inget, utan de hoppade rakt ner i den bruna sörjan (Foto: CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Liberalernas kris blir allt djupare. För att om möjligt hejda krisen hoppade Liberalerna som bekant av januariavtalet sommaren 2021 och gick över till de blåbruna. Eller snarare kollapsade in i det blåbruna blocket. Men krisen fördjupades och i april i år fick L-ledaren Nyamko Sabuni sparken. In kom istället Johan Pehrson, som utsågs till tillförordnad partiledare eftersom han ansågs vara ”folklig och rolig” och gärna åt varmkorv.
När Liberalerna för någon vecka sedan hade ett extrainsatt landsmöte utsågs Johan Pehrsson formellt till ny partiledare. Det fanns ingen motkandidat och på landsmötet hyllades Johan Pehrsson för den ”heroiska återhämtning” som Liberalerna skulle ha gjort i valrörelsen. Orwellskt nyspråk är bara förnamnet.
Det var stödröster från högerväljare som räddade Liberalerna kvar i riksdagen, och valresultatet var partiets sämsta någonsin. I 151 kommuner tappade partiet mandat och i 29 kommuner har Liberalerna numera inget mandat. I regionvalet gick det lika dåligt. Liberalerna åkte ur regionfullmäktige i sju regioner: Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Jämtland-Härjedalen, Kalmar, Södermanland och Västernorrland. Sedan tidigare saknade man mandat i Region Norrbotten.

”Att vara liberal är att vara kluven”, lär en av Liberalernas partiledare ha sagt. Och Johan Pehrsson är verkligen kluven. Han är en äkta opportunist som säger en sak och gör något annat.
När han trodde att ingen hörde beskrev han Tidöavtalet som en ”brun sörja” och Sverigedemokraterna som ”extrempopulistiskt”. Men så fort han fick reda på att Expressens Anna Gullberg varit där skickade han ett sms till SD-ledaren Jimmie Åkesson där han gjorde avbön och bad om ursäkt. Johan Pehrson själv skrev i en kommentar till Expressen den 21 november:
”Jag och Liberalerna står fullt ut bakom de viktiga lösningar på stora samhällsproblem som Tidöavtalet innehåller och det nära samarbete med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som avtalet bygger på”.
En och halv månad tidigare, efter valet, hävdade Johan Pehrsson i ett brev till den liberala partigruppen Renew Europe i Europaparlamentet, där för övrigt även Centern ingår, det rakt motsatta: ”Sverigedemokraterna, med sin nationalistiska och populistiska agenda, är vår huvudsakliga motståndare… Vi liberaler har tydliga röda linjer för vilka kompromisser som kan göras för att forma en koalition”.
Det blev naturligtvis inga röda linjer, utan Liberalerna och Johan Pehrsson hoppade rakt ner i den bruna sörjan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!