I marginalen: ”Förstatliga bankerna”

Storbankernas aktieägare kommer i år att få rekordsummor i aktieutdelning, samtidigt som välfärden dräneras (Foto: Sebastian Arrhenius / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Även i de blåbrunas budget fanns den så kallade bankskatten med. Bankskatten som egentligen heter riskskatt för kreditinstitut, ska ge statskassan ett årligt tillskott på 5 till 6 miljarder kronor, vilket är småpengar med tanke på de skatte­fifflande storbankernas vinster och vad bankkriserna har kos­tat samhället genom åren.
Att skatten, trots ett ilsket motstånd från de kapitalistiska topparna, ändå fanns med i de blåbrunas budget har högern i efterhand ursäktat med att man inte fattade att den ingick i regeringens budgetramar.
”Det var inte uppenbart när vi först fick regeringens proposition, och därför ändrade vi inte det i vår budget”, sa SD:aren David Lång till tidningen Finansliv den 13 december förra året och bad tusen gånger om ursäkt till bankdirektörerna.
Redan innan bankskatten infördes vid årsskiftet hade storbankerna börjat övervältra kostnaderna på kunderna. Under hösten höjdes avgifterna på en rad banktjänster och det nya året hade knappt börjat innan SEB lät meddela att storbanken ”höjer vissa räntor och priser som en följd av den så kallade riskskatt som riks­dagen och regeringen infört från den 1 januari 2022”.
Till det ska läggas att boräntorna nu höjs på löpande band och storbankerna hotar att ytterligare minska antalet anställda med hänvisning till bankskatten.

De svenska storbankerna tillhör Europas vinstrikaste. ”De samlade vinsterna hos de fyra storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – snurrar återigen på rekordnivåer, runt 135 miljarder kronor på årsbasis”, rapporterade TT i oktober förra året.
Stinna kassakistor, det är bara förnamnet. Storbankernas aktieägare kommer i år att få rekordsummor i aktieutdelning. ”Som alltid tillhör banksektorn den som är allra mest frikostig när det gäller utdelningar. Enligt Bloombergs sammanställ­ning av prognoser väntas SEB dela ut omkring 12 miljarder kronor, Swedbank och Handelsbanken omkring 11 miljarder vardera och Helsingforsbaserade Nordea uppåt 19 miljarder”, rapporterade Expressen den 16 januari.
Total beräknas börsbolagen dela ut 297 miljarder kronor till aktieägarna i år. Ett rekord, och lika mycket som landets sjukvård årligen kostar.
Istället för en futtig bankskatt som kunderna får betala måste bankerna omgående överföras i samhällets ägo och styras demokratiskt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!