I marginalen: ”Fort(s)att kryperi för USA och Nato”

Nato-chefen Jens Stoltenberg prisade Sverige, och S kryper fortsatt för Nato (Foto: NATO / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Till den socialdemokratiska partikongressen hade ett 40-tal motioner lämnats in med krav på att Sverige skulle skriva under FN:s konvention som förbjuder kärnvapen. Ett kärnvapenförbud hade tidigare S-kongresser gett sitt bifall till och det kravet finns också inskrivet i Socialdemokraternas partiprogram.
S-kongressen röstade dock nej till kärnvapenförbud. Istället slöt man upp bakom bakom partiledningens och regeringens fega hållning som innebär att Sverige har rollen som ”observatör till FN:s förbud mot kärnvapen”.
I juli 2017 röstade 122 av FN:s länder för ett globalt förbud mot kärnvapen, däribland Sverige. Men ett brev från USA:s försvarsminister James Mattis till försvarsminister Peter Hultqvist (S) fick S-MP-regeringen att snabbt ändra uppfattning. I brevet varnade Mattis för att det militära samarbetet med USA skulle försvåras om Sverige skrev under FN-konventionen. I brevet stod också att ”Nato kommer inte att förnya Sveriges nära partnerskap – det så kallade guldkortet med försvarsalliansen – om regeringen skriver under FN-konventionen om kärnvapenstopp”. Liknande uttalanden gjordes också av Nato.
Brevet från Trumps försvarsminister och Nato:s invändningar fick regeringen att kapitulera – villkorslöst. Det som varit ett ja blev inom ett par veckor ett nej.
– Jag vill vara mycket bestämd och tydlig på den punkten att inget får ske som i någon mening rubbar våra försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten, sa försvarsminister Peter Hultqvist till Sveriges Radio, vilket var precis vad Vita huset och Nato ville höra.

Sedan dess har Sverige närmat sig USA och Nato än mer. När Nato-chefen Jens Stoltenberg, socialdemokrat som också har varit statsminister i Norge, nyligen var i Sverige öste han lovord över regeringen och samarbetet:
”Det är en ära att vara här och se styrkan och kapaciteten i de svenska styrkorna. Vi delar samma värderingar och står inför samma utmaningar”, sa Stoltenberg och ”försvarsminister Peter Hultqvist lovordar också partnerskapet” (Aftonbladet den 27 oktober). Det gjorde även S-kongressen.
RS/Offensiv säger:
• Rusta välfärden – inte militären. Kamp för omedelbar militär nedrustning och kärnvapenförbud. 
• Nej till varje form av svenskt deltagande i imperialistiska krig och militära ingripanden.
• Riv upp värdlandsavtalet med Nato. Nej till svenskt Natosamarbete och -medlemskap. Inget militärt samarbete med USA.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!