I marginalen: Fortsatt L-resa mot botten

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Nyamko Sabuni är nästa i raden att leda det krisande, sönderfallande Liberalerna, som skulle åka ur riksdagen om det vore val idag. I Sifo:s senaste väljarbarometer, publicerad den 14 juni, fick partiet bara 3,7 procent. Detta var sjätte månaden i rad som partiet inte nådde upp till spärren. Sabuni är nu tillbaka ”i politiken” efter några år som chef i näringslivet och det är samma så kallade näringsliv som hon hävdar ska stå i fokus för Liberalernas framtida politik, vilket för övrigt alla partier säger. Inte minst Socialdemokraterna; Stefan Löfven ansåg till och med att Sverige borde få vinter-OS 2026 eftersom samarbete med näringslivet finns i ”vårt DNA”. 
Så länge som regeringen levererar den högerpolitik som januariavtalet har dikterat kommer Liberalerna att ge sitt stöd till Stefan Löfvens ministär. Det beskedet gav Nyamko Sabuni i sitt första tal som ny partiledare och det kan tolkas precis hur som helst. Men även om Liberalerna skulle vilja fälla regeringen lever man i fruktan för ett nyval, vilket kan bli S-MP-regeringens räddningsplanka.
För övrigt lovade Nyamko Sabuni att Liberalerna skulle positionera sig som det mest kärnkraftsvänliga partiet, vilket även hennes företrädare Jan Björklund försökte göra när han inte krävde mer pengar till militären och sjöng lovsånger till Nato samtidigt som han sänkte skolan.
Liberalerna har bakom sig två katastrofval i rad och ett EU-val som var partiets sämsta någonsin. ”Aldrig förr har den liberala kommunkartan haft så många vita fläckar”, tvingades Liberalerna erkänna i sin egen analys av valet 2018.

När Liberalerna år 2002, som då fortfarande bar det totalt missvisande namnet Folkpartiet, hotades av en valkatastrof spelade den dåvarande partiledaren Lars Leijonborg ut det rasistiska kortet och gjorde språktester till partiets stora valfråga. Språktester ”för att stärka medborgarskapets status” finns med i januariavtalet, vilket ger ett besked om hur långt högerut Socialdemokraterna och Miljöpartiet har förflyttat sig. 
Avskaffad värnskatt var ett annat L-krav som skrevs in i januariavtalet. Slopad värnskatt ger landets toppdirektörer en skattesänkning på 67 000 kronor i månaden. När Nyamko Sabuni och Liberalerna pratar om ”integration” handlar det om lönedumpning och minskade rättigheter samt mer i direktörernas plånböcker.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!