I marginalen: ”Från S-pamp till storbank”

”Jag är stolt över det vi delar ut”, menar Göran Persson, som också var stolt över 1990-talets ”världsrekord i nedskärningar” (Foto: Swedbank).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Storbankerna fortsätter att slå vinstrekord. Nordea inledde exempelvis året med att ”slå till med ett oväntat stort vinstlyft under första kvartalet”, rapporterade nyhetsbyrån TT i förra veckan. Även Swedbank gjorde ett vinstlyft under årets första kvartal och vinsten blev hela 11,9 miljarder kronor, vilket är nästan en miljard kronor mer än under motsvarande kvartal 2023.
Förra året gjorde de fyra storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – en vinst på hisnande 200 miljarder kronor. Av den summan går 120 miljarder kronor rakt ned i aktieägarnas fickor.
Storbankerna gör jättevinster på låntagarnas bekostnad. ”Din nöd – bankens bröd. Det som plågar kunderna boostar bankvinsterna. Det ser man i det så kallade ”räntenettot” som är skillnaden mellan vad de betalar för att låna in (räntan vi får på bankkontot) och vad de får betalt för att låna ut (boräntan vi betalar). Det här räntenettot stiger nu snabbare än en överhajpad kryptovaluta. För Swedbank har det exempelvis stigit med 80 procent på ett år och står nu för sju av tio intäktskronor”, som SVT kommenterade den 18 juli 2023.

På tre år har de fyra storbankerna fördubblat sina vinster. Merparten av storbankernas vinster kommer från det stigande räntenettot, det vill säga mellanskillnaden på vad bankerna tjänar på sin in- respektive utlåning. Men enligt Swedbanks ordförande Göran Persson, som under sin tid som socialdemokratisk statsminister skröt om att han slog ”världsrekord i budgetsanering”, läs nedskärningar, är kritiken mot bankernas jättevinster och utdelningar ”ensidig”.
– Jag är stolt över det vi delar ut, sa Göran Persson när Swedbank höll bolagsstämma i Stockholm i slutet av mars. Till saken hör att bland dem som får del i Swedbanks utdelning på totalt 17 miljarder kronor finns också Göran Persson, som så sent som i maj förra året köpte 5 000 Swedbanksaktier för närmare en miljon kronor.

Göran Persson är för övrigt inte den enda sossepampen i Swedbanks ledning. Det första han gjorde som nyvald styrelseordförande i Swedbank var att ge vd-posten till sin S-polare Jens Henriksson, som arbetade på Finansdepartementet under Göran Perssons regeringstid. Denna (s)vågerpolitik i bankvärlden har varit lönsam. Jens Henriksson tjänar numera nästan 18 miljoner kronor som Swedbanks vd och Göran Persson får som ordförande ett årligt arvode på strax under 3 miljoner kronor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!