I marginalen: ”Ger girigheten ett ansikte”

Leif Östling, skattefifflare och parasitär kapitalist (Foto: CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Leif Östling, som tidigare har varit på chef för Scania och ordförande för Svenskt Näringsliv, säger rakt ut vad kapitalisterna egentligen tycker och tänker. Leif Östling var en av omkring 200 svenskar som fanns omnämnd i Paradisläckan, som avslöjade bolag och privatpersoner med konton i skatteparadis. Ett slags utdrag ur de superrikas brottsregister skulle man kunna säga. Därför är det inte förvånande att Leif Östlings namn fanns med. Redan 2005 hade han satt upp ett bolag på Malta för att kunna smita från skatten. 
– Folk har ju planering och ser över sin ekonomi. Det är ett problem med det svenska skattesystemet, att det är så vansinnigt höga skatter i det här landet, sa Leif Östling när SVT konfronterade honom om Paradisläckan i november 2017.
Det var också då han yttrade de numera ökända orden ”vad f-n får jag för pengarna?”. Väldigt mycket i hans fall.
Hur som helst, efter uttalandet fick Leif Östling avgå som vd för Svenskt Näringsliv, men det var många direktörer som höll med honom och kapitalisternas tankesmedja Timbro ansåg att han hade ställt ”en både rimlig och angelägen fråga”.
Vid den tidpunkten var Leif Östling den som tjänade mest av alla ”näringslivs”-toppar bosatta i Sverige med en årsinkomst, enligt taxeringen för 2016, på dryga 36 miljoner kronor. Inkomståret 2019 drog Leif Östling in hela 53 miljoner kronor. 
Hans skattefiffel har bidragit till en förmögenhet som räknas i hundratals miljoner kronor. Och att han nu tillsatt en kommission för skattenytta måste anses som ett utslag av rättshaveri. Cynism och klassförakt är ett med Leif Östling, som förutom skattesmitare också kan skriva klimatförnekare, rasist och antifeminist på sitt cv. ”Vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån”, vräkte Leif Östling ur sig när han intervjuades av rasistiska SwebbTV 2019. Med ”utifrån” menade han människor från Afrika och Mellanöstern.
Enligt Leif Östling är orsaken till att det finns så få kvinnliga tekniker och chefer på bolagen ”genetiskt betingat, det är bara ’rödstrumpefalangen’ som påstår annat”.

”Vad f-n får jag för pengarna?”, frågade sig Leif Östling som personifierar kapitalismens ruttenhet och girighet. Men den adekvata frågan är som Mattias Belting, professor och överläkare, skrev på DN Debatt i måndags: ”Vem f-n tar mina pengar? Det största problemet är att näringslivet lurar till sig skattepengar” och, skulle man tillägga, att skattefifflande rika och börsbolag ständigt belönas – med sänkt skatt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!