I marginalen: ”Har inte tid med rättvisa”

av Per Olsson

Klyftorna har stadigt ökat de senaste 30 åren, och detta oavsett vem eller vilka som har regerat.

Inkomstskillnaderna har aldrig varit större i modern tid, visade siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) ifjol. På det svarade statsminister Stefan Löfven att S-MP-regeringen inte har haft tid att göra något åt de växande inkomstklyftorna eftersom – och det sa inte Löfven – regeringen lagt all tid på att genomföra en politik som smörjt de redan rika. Under Löfvens tid som statsminister har antalet miljardärer i Sverige blivit både fler – ökat från 147 till 191 – och ofattbart mycket rikare.
Men i valet lovade Socialdemokraterna minskade klyftor. När sedan en ny S-MP-regering tillträdde, 131 dagar efter valdagen, hade regeringens program skrivits av januariavtalet och dess krav på skärpt högerpolitik – det vill säga ökade klyftor. Det finns många förlorare på januariavtalet, men ”de tydliga vinnarna är höginkomsttagarna, och alla som använder rut-avdraget” (Emma Persson, sparekonom på Länsförsäkringar till Expressen den 17 januari).
Den nya S-MP-regeringens första budget (vårändringsbudgeten) gav till de som redan har, trots att regeringens egna siffror samtidigt visade att inkomstfördelningen är snedare än någonsin. 

Att vårändringsbudgeten och slopande av värnskatten ökar klyftorna är något som regeringen inte kan lastas för. Det påstod i alla fall finansminister Magdalena Andersson (S) den 12 april och skyllde de ökade klyftorna på börsen och väljarna. Enligt finansministern har politiken “en väldigt fin fördelningsprofil”, men att resultatet inte alls blivit så “fint” beror på allt utom regeringspolitiken och Socialdemokraterna.
Tillsammans med övriga partier har S gjort landet till ett skatteparadis för rika. Vinster och kapitalinkomster (inkomster från aktieutdelning, fastigheter, räntor) beskattas extremt lågt i Sverige. Sedan 1990-talet har kapitalskatternas andel av både BNP och de totala skatterna varit sjunkande. Arvs- och gåvoskatten har helt tagits bort, fastighetsskatten har blivit en avgift och bolagsskatten (skatt på vinster) har sänkts från 28 procent 2009 till att snart ligga på knappt 20 procent efter S-MP-regeringens senaste sänkning ifjol. Det har regeringen haft tid med. Inga återställare har gjorts av högeralliansens alla skattesänkningar för välbärgade, utan regeringen har lagt till egna gåvor, vilket är en viktig anledning till de senaste årens vinstdrivna börsrally. 
Nu blir det ännu värre. Inte undra på att ”Stefan Löfvens högersväng välkomnas av näringslivet” som Dagens Industri skrev när det stod klart att S och MP bildar ny regering.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!