I marginalen: ”Hetsar mot facket & försvarar Tesla”

”Helt oacceptabelt – detta sätter fingret på de helt oreglerade konfliktbestämmelserna i Sverige”, sa arbetsgivarorganisationen Almegas politiske kommissarie Stefan Koskinen till Tidningen Näringslivet som ägs av Svenskt Näringsliv (Foto: Kate Gabor).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Få länder har en hårdare antistrejklagstiftning än Sverige. Brott mot den så kallade fredsplikten är dessutom ett lagbrott och bestraffas med böter på flera tusen kronor. Den fackliga ledningen räds också kampen och talar hellre om fajten än tar den. Sverige ligger i den europeiska botten vad gäller antalet strejker och år 2020 var det noll strejker, trots en avtalsrörelse.
Men mycket vill ha mer, och så fort facken använder sig av strejkvapnet kräver arbetsgivarna nya antistrejklagar. När Kommunal i oktober varslade om strejk på RUT-området och LO talade om sympativarsel gick arbetsgivarna i taket. ”Helt oacceptabelt – detta sätter fingret på de helt oreglerade konfliktbestämmelserna i Sverige”, sa arbetsgivarorganisationen Almegas politiske kommissarie Stefan Koskinen till Tidningen Näringslivet som ägs av Svenskt Näringsliv.
”Oreglerade konfliktbestämmelser” – när det inte finns något som är så reglerat och stympat som strejkrätten.
Att flera LO-förbund och även fackförbundet ST, som tillhör TCO, har varslat om sympatiåtgärder för att backa upp IF Metall i kampen för kollektivavtal på Tesla är enligt Svenskt Näringslivs Mattias Dahl ”oansvarigt och oproportionerligt”, till och med ”samhällsfarligt”. Och Almegas Koskinen hotar med att det här ”kan leda till en minskad vilja att teckna kollektivavtal”. Enstämmigt kräver arbetsgivarna inskränkningar i sympatirätten.

Att facken äntligen har använt sig av sympatirätten är bra. Men finns det något mer samhällsfarligt än Teslas antifackliga och arbetarfientliga hållning, som försvaras av högern och arbetsgivarna? Dagens Industri (DI) försvarar i en ledare den 9 november Tesla och hänvisar till att bolaget, till skillnad från Klarna, som har tecknat kollektivavtal efter strejkvarsel, är globalt:
”Det yttersta inflytandet över Tesla ligger dessutom hos den kreativa och envise grundaren Elon Musk. Han kanske menar allvar med att aldrig teckna kollektivavtal någonstans i världen. Tänk om Tesla hellre stänger sina anläggningar (än tecknar kollektivavtal), i varje fall för en period.”
DI avslutar sin hyllning med att ”Tesla är ett minst sagt populärt varumärke. Det symboliserar miljömedvetande och status”.
Antifackligt är bara förnamnet. Fullt stöd till kampen på Tesla – backa upp sympativarsel med strejkvaktskedjor för att stoppa strejkbryteriet och stänga ned bolagets verksamhet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!