I marginalen: ”H&M-bossarna som en maffia”

I år delar H&M återigen ut hela sin vinst för att släcka familjen Perssons guldtörst (Foto: CC BY 2.0).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I oktober förra året kom chockbeskedet från klädjätten H&M att de skulle förändra struktur och bemanning. 400 anställda varslades om uppsägning – samtidigt uppgav H&M-ledningen att ingen skulle sägas upp. Det handlade om maffiametoder för att tvinga de anställda och facket Handels att gå med en omfattande ”hyvling” av arbetstiderna för en första omgång på 1 500 anställda och sedan ännu fler. Kontrakt med färre arbetstimmar betyder ännu lägre löner.
”Det blir nästan ingen butiksanställd som kommer att ha heltid, det vill säga 38,25 timmar. Istället handlar det om kontrakt på ner till 5 timmar i veckan”, skriver Handels tidning Handelsnytt.
Den nya sämre LAS (Lag om anställningsskydd) är inget skydd mot ”hyvlingen” och de drastiska försämrade arbetsvillkoren, vilket är tvärtemot vad facktopparna påstod när man skrev under den svekfulla uppgörelsen med Svenskt Näringsliv 2020. Den nya LAS har inte gett H&M-anställda något skydd. Inte ens till de med lång arbetstid. Den är helt tandlös.
– Även personer som har varit anställda i 30 år får färre timmar. Det här får vi många vittnesmål om. De är på väg in i pension, och detta är tacken för lång och trogen tjänst, säger Linda Palmetzhofer, Handels ordförande, till LO:s tidning Arbetet den 10 februari.
Trots att nya LAS inte var ett steg på vägen mot att sätta stopp för missbruket med hyvling valde dock Handels ledning att ställa sig bakom LAS-uppgörelsen.
Handels ordförande Linda Palmetzhofer sa i början av veckan att efter att det gällande avtalet gått ut, den 31 mars, kan det bli strejk för fler timmar i kontrakten. Låt det inte stanna vid ord – börja strejkförberedelserna nu.

Klädjätten H&M ägs av den superrika familjen Person vars klanhövding är Stefan Persson, som inte bara är landets rikaste individ, utan hela Nordens. Sedan 2016 har han fått hisnande 35 miljarder kronor i utdelning från H&M. Om den summan delades ut till landets invånare skulle var och en få 3 500 kronor.
I år delar H&M återigen ut hela sin vinst för att släcka familjen Perssons guldtörst. ”H&M:s ovilja att sänka utdelningen riskerar att tömma hela nettokassan och minskar möjligheterna att göra nödvändiga investeringar”, måste till och med Dagens Industri erkänna den 27 januari.
Mest får naturligtvis Stefan Persson och resten av familjen som efter flera år av insideraffärer snart är ensam ägare av klädjätten, vilket säkrar ytterligare utdelningsmiljarder till familjen samtidigt som de anställdas jobb och villkor blir allt osäkrare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!