I marginalen: ”Höj skatten för rika och bolag”

De återkommande skattelättnaderna har omfördelat gigantiska belopp och tömt statskassan. Höj skatten på kapitalinkomster, återinför arvs- och gåvo­beskattningen! (Foto: Yuri Keegstra / Flickr CC)

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Efter att ha gjort landet till ett skatteparadis för rika och storbolag tvingas nu regeringen att öppna för höjd skatt på kapitalinkomster (ränteinkomster, aktieutdelning, vinst på försäljning av aktier och bostad med mera). Kapitalinkomster göder främst de rika. Under perioden 1995 till 2017 ökade kapitalinkomsterna för den procent med högst inkomster med 700 procent, och utgör nu 77 procent av topprocentens inkomst.
De ökade kapitalinkomsterna och den låga beskattningen har varit en stark bidragande orsak till de snabbt växande klyftorna i Sverige.
När Socialdemokraterna och Folkpartiet (idag Liberalerna)  år 1991  blev överens om  framtidens skatter – ”århundradets skattereform” – försvann också det som fanns kvar av skatt efter bärkraft (progressivitet i skattesystemet). 
Sedan dess har skatten på kapitalinkomster stadigt minskat. Arvs-, gåvo-, och fastighetsskatten har helt tagits bort och bolagsskatten halverats. Skatten för höginkomsttagare är idag lika låg som under 1960-talet, innan välfärden byggdes ut. 
De återkommande skattelättnaderna har omfördelat gigantiska belopp och tömt statskassan. Om dagens skattekvot hade legat kvar på samma nivå som år 2000 ”hade vi fått in uppemot 300 miljarder kronor mer i skatteintäkter – varje år”, skrev tankesmedjan Katalys förra året.

S-MP-regeringen har sedan den tillträdde 2019 gett nya stora skattegåvor till de som redan har. Förra året avskaffades värnskatten, vilket innebar att landets toppdirektörer fick en skattesänkning på 67 000 kronor i månaden. Regeringen har också sedan 2019 genomfört ytterligare sänkningar av bolagsskatten och i den senaste höstbudgeten fick bolagen löfte om nya skattesänkningar på 7 miljarder kronor. Skattesänkningarna i regeringens höstbudget kostade totalt 30 miljarder kronor.
Men nu när även högerregeringar som den i Storbritannien har börjat höja bolagsskatten vågar S-MP-regeringen lyfta tanken på att de rikaste ska betala mer i skatt. Än är det dock mest prat och till skillnad från regeringen säger RS/Offensiv:
• Ta omedelbart tillbaka alla de skattegåvor som har getts till rika och börsbolag. Avskaffa RUT.
• Höj skatten på kapitalinkomster, återinför arvs- och gåvo­beskattningen. Ny fastighets- och värnskatt samt höjda bolagsskatter.
• Rusta välfärd och rädda jobben – låt de rika och börsbolagen betala.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!