I marginalen: ”Hyrkostnaderna sänker vården”

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

De skenande kostnaderna för hyrpersonalen får vården att blöda. På bara fem år har regionernas (tidigare landstingens) kostnader för inhyrd personal fördubblats från 2,8 till 5,4 miljarder kronor. Ifjol stannade ökningen på 4,4 procent, trots politikernas löften om att hyrkostnaderna skulle ner till noll i år.
I Västernorrland är kostnaderna för inhyrd vårdpersonal som störst – hela 13 procent av de totala personalkostnaderna. Snittet i landet ligger kring 4 procent. 
Anledningen till den särskilda vårdkris som råder i Västernorrland stavas den underbemanning som år av drakoniska nedskärningar har skapat. De dåliga villkoren har drivit personalen på flykt. Sjuksköterskorna i Västernorrland har den lägsta medellönen i landet och barnmorskorna är bland landets lägst betalda. Vid ett flertal tillfällen har barnmorskorna i Örnsköldsvik och Sundsvall (Västernorrland) slagit larm om den ohållbara situation som råder. Men de möts bara av mycket prat och lite verkstad. 

I våras skickade barnmorskorna i Örnsköldsvik en ny skrivelse till de ansvariga cheferna och politikerna. I skrivelsen ”säger vi helt enkelt att det är nog nu. Nu måste det bli bättre”, berättar Caroline Jonsengren, fast anställd barnmorska på förlossningen i Örnsköldsviks BB med en lön på dryga 31 000 kronor i månaden, för SVT Västernorrland. Skrivelsen från Örnsköldsvik fick stöd från kollegorna i Sundsvall. 
”Vi barnmorskor i Sundsvall sluter upp bakom Örnsköldsviks barnmorskors krav, vi står enade i detta. I enbart Sundsvall saknas det 13 heltidsanställda barnmorskor och vi tar redan nu extrapass utöver vår ordinarie tjänstgöring. Hur ska vi då orka att fortsätta över sommaren dessutom?”, skrev barnmorskorna i Sundsvall i ett öppet brev.
De ansvariga svarade personalens skrivelse med att kräva extrapass, locka med  lite extrapengar om semestrarna skjuts upp samt erbjuda stafettpersonal 95 000 kronor i månaden för sommarvikariat. En lön som är tre gånger högre än vad den ordinarie personalen har. Sin vana trogen skyllde chefer och politiker också krisen på de anställda som såg ”sommarsemestern som helig”.
Hånet mot de anställda fick dock bemanningsföretaget Bonliva att jubla och locka med att i Västernorrland finns ”Sveriges bäst betalda sommaruppdrag”. Att bemanningsföretaget är parasiter på vårdkrisen är bara förnamnet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!