I marginalen: ”I den blåbruna (m)yllan”

av Per Olsson

När Moderaterna i förra veckan höll Sverigemöte 2019 gick de så kallade Nya Moderaterna även formellt i graven och M blev det gamla högerparti man alltid har varit. Med mer batongpolitik och svenskhet samt ännu mer kärnkraft vill de nygamla Moderaterna återta positionen som landets klart största högerparti.

På Sverigemötet tog M ännu ett nytt jättekliv högerut. Bara dagarna innan hade M-ledningen annonserat att Alice Teodorescu, ledarskribent på Göteborgs-Posten (GP), värvats till partiet och fått uppdraget att skriva M:s nya idéprogram. Hon blir huvudsekreterare och lämnar Göteborgs-Postens ledarredaktion. Alice Teodorescu gjorde GP:s ledarsida till ett organ för SD; sedan 2015 har nästan varje artikel på GP:s ledarsida handlat om behovet av svenskhet och flyktingmurar samt att Alliansen måste börja samarbeta med SD. 
Så nu lär det “inte dröja innan M gör som den skånska falangen vill. Skrotar förbudet att samarbeta med SD”, som Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan, skrev. 

I Moderaternas eftervalsanalys 2018, som presenterades i samband med svenskdagarna (Sverigemötet) skriver M-topparna att “Partiet (SD) hade länge varnat för att Sveriges migrationspolitik var ohållbar – trots skarpt mothugg i debatten – och hösten 2015 visade det sig stämma”. Samtidigt erkänner man att Moderaterna sedan hösten har gjort gemensam sak med S-MP-regeringen och genomfört “den politik som Sverigedemokraterna tidigare fått skarp kritik för, som till och med kallats rasistisk”.
I den egna valanalysen sägs vidare att Moderaterna mycket tidigare borde ha anammat SD:s politik, och valkatastrofen skylls på ”Moderaternas tidigare migrationspolitik”. Det är också en anledning till att M-ledningen officiellt begravt det projekt som har gått under namnet “nya Moderaterna”. 
Enligt Moderaterna är “integration” en ödesfråga. Men det M kallar integration kan reduceras till att SD ska integreras i ett nytt högerblock, likt Trelleborg som styrs av en koalition mellan M, KD och SD. 
”SD är mer att lita på än andra partier”, säger M-ledaren Mikael Rubin i Trelleborg som står i spetsen för blåbrunt block som vill förbjuda tiggeri samtidigt som kommunens skola och omsorg drabbas av de största nedskärningarna någonsin.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!