I marginalen: ”I huvudet på fem kapitalister”

Landets fjärde rikaste individ, Antonia Ax:son Johnson, är en av de som oroas över att tilltron på kapitalismen fått sig en knäck (Foto: Jörgen Hildebrand / CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Vad som främst oroar högern är inte antalet som har dött och smittas av coronaviruset, utan att tilltron till kapitalismen har fått sig en rejäl knäck.  
Av den anledning drar fem ”entreprenörer” ut till kapitalismens och den så kallade valfrihetens försvar på DN Debatt den 25 maj. En av de fem är Johan Andersson, arvtagare och chef för miljardimperiet Mellby Gård. Genom sitt ägande av den fuskande skoljätten Academedia har hans familj sett till att bli rik på skattefinansierad välfärd i privat regi. ”Således frodas det privata genom att snylta på det offentliga”, som John Lapidus skrev. 
Tillsammans med landets fjärde rikaste individ, Antonia Ax:son Johnson, står han bakom Perituskliniken i Lund som till en kostnad av flera hundratusen kronor lovar ”vård utan att vänta”. En annan av de fem är Mariana Burenstam Linder, chef för Proactive Medicine, ett privat bolag som säger sig ha livskvalitet och hälsa som specialitet. Graden av hälsa och livskvalitet som bolaget erbjuder beror på hur mycket man är beredd att betala. ”En grundlig genomgång av din hälsa” kostar 15 800 kronor enligt bolagets hemsida.
En tredje är Peje Emilsson, ”som kämpar mot vinster i välfärden med Kreab och Moderaterna – och skördar frukten med sin utbildningskoncern Kunskapsskolan”, för at citera sajten Resumé.
Övriga två är Dan Olofsson, grundare av konsultbolaget Sigma och god för 4 miljarder kronor samt Maria Rankka, moderat och tidigare chef på den nyliberala propagandacentralen Timbro som numera lobbar för det privata anläggningsbolaget Sveab.

Detta sällskap av mörkblåa kapitalister ser ”med ökad osäkerhet och oro” att de ”inskränkningar i företagens handlingsutrymme som kampen mot pandemin naturligen har nödvändiggjort framöver ska begränsa valfrihet till förmån för enhetliga lösningar”. På ett mindre krångligt språk betyder det att de fem oroas över att krav kommer att resas på att privatiserad verksamhet ska återtas. Särskilt oroas de över att att krisen inom äldreomsorgen ska ”skyllas på ägarformen och vinsterna”. 
Som om vinstjakten inte hade något att göra med alla missförhållanden som avslöjats på de äldre- och omsorgsboenden, bland annat Berga i Solna,  som drivs av koncernen Ansvar och Omsorg (A&O); en mer falsk och skadlig varubeteckning får man leta efter.
• Återta all privatiserad verksamhet – vård, skola och omsorg ska drivas offentlig regi utan vinstsyfte och styras demokratiskt av de anställda och brukare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!