I marginalen: I spåren på Natomilitarismen

Järnvägen behöver rustas upp, men inte i den militära upprustningens namn. Foto: Bezav Mahmod/Försvarmakten.

Av Per Olsson // Artikel i Offensiv

”När Sverige gick med i Nato öppnades nya dörrar för landets näringsliv”, skrev Dagens Industri den 23 maj och tillägger att: ”Natomedlemskapet för Sverige omfattar nämligen mer än bara försvarsavtal och militärövningar; det innebär även en satsning på att stärka alliansens kapacitet genom näringslivets bidrag”.

Med Natomedlemskapet togs militarismen till en ny nivå. För att stärka Natos militära styrka har den USA-ledda krigsalliansen en rad olika program som bland annat omfattar infrastruktur, energi och teknik. Nato bedriver även egen forskning på områden som anses ha militärstrategisk betydelse. Och eftersom det handlar om att stärka militären är anslagen till dessa program och forskningen gränslösa. Både näringslivet (kapitalisterna) och landets alla pampar står i kö för få del av de miljarder som finns i Natos olika fonder. Det talas om ”Natoyra” i landets kommuner och regioner samt det så kallade näringslivet. Stockholms handelskammare hävdar till och med att ”Nato kan rädda byggbranschen”. Ska Nato börja bygga bostäder och inte militärbaser? Fan tro’t.

”Sveriges politiker jublar. Äntligen kom vi med i Nato, och B-52:orna flyger stolt över Stockholm”, skriver infrastrukturnyheter.se den 13 maj och hoppas på stora järnvägssatsningar. Inte för klimatet eller för att tågen ska börja gå i tid, utan för att ställa landet på krigsfot.

Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg behöver exempelvis Malmbanan byggas ut för att säkra förbindelserna mellan Atlanthamnen i Narvik och Finlands östra gräns. Den blåbruna regeringen vill också se snabbspår för fler Nato-vägar och för alla amerikanska soldater som har fått tillgång till 17 svenska baser.

”Marcus Tynnhammar vid FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) menar att det är väldigt viktigt att man lyfter in det militära perspektivet i infrastrukturdebatten, eftersom det hittills bara har varit civila frågor som varit aktuella, som att man vill kunna åka nattåg norrut och så vidare”, skriver infrastrukturnyheter.se. På militarismens altare offras de “civila frågorna” och freden.

• Rusta upp välfärden, inte militären.

• Organisera & ta kamp mot krigshets, militarism och USA-baser i Sverige.

• Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. Omedelbar militär nedrustning och kärnvapenförbud.

• Bygg en massrörelse mot krig, terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!