I marginalen: ”Inte heller i år kommer tomten med rättvisa”

För de superrika är årets jul precis som tidigare en tid då man vältrar sig i överflöd och frossar i sanslös lyx och dålig smak. Eller vad sägs om en jul till havs i en hyrd lyxyacht till en kostnad av drygt 11 miljoner kronor per vecka? (Foto: Eduard Marmet / Flickr CC)

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I år blir julen både extra dyr och arbetsgivarvänlig – bara annandagen är en extra ledig dag. Men för de superrika är årets jul precis som tidigare en tid då man vältrar sig i överflöd och frossar i sanslös lyx och dålig smak. Eller vad sägs om en jul till havs i en hyrd lyxyacht till en kostnad av drygt 11 miljoner kronor per vecka, vilket också täcker kostnaden för en besättning på 24 personer.
Det är i alla fall vad tidningen Gentleman’s Journal rekommenderar sina läsare som inte är många, men j-gt rika. För den som vill fira en mer traditionell jul föreslår tidningen en jul på ett slott i Skottland där ett rum kan hyras till en kostnad av drygt 100 000 kronor per person och natt. ”Nåja, vad är väl en bal på slottet”, är det inte det så Askungen säger varje år i Kalle Ankas jul?
”För den som har en halv miljon att lägga upp rekommenderar vi denna exklusiva julklapp – en rakborste som består av 538 gram massivt guld. Pris: 525 000 kronor”, skriver sajten julklappen.se under rubriken ”Exklusiva julklappstips”. För den mindre bemedlade, allt är ju relativt, rekommenderar sajten en upplevelse i jul; ”Top Gun flygupplevelse. Snabba svängar i 800 km/h kommer garanterat att bli en ny upplevelse. Julklappen går loss på 30 000 kronor och är således något utöver det vanliga!”.

När julen nalkas påminns man på nytt om att det även bland granarna finns en påtvingad hierarki. Det är som bekant skillnad på gran och gran. Världens dyraste julgran hittar man som vanligt i det luxuösa Emirates Palace Hotel i Abu Dhabi, Förenade arabemiratens huvudstad.
År 2021 var diktaturen i Förenade arabemiraten, som bedriver krig i Jemen, för övrigt den största mottagaren av svensk vapenexport.
Abu Dhabi är kanske inte den första plats man förknippar med jul, men så är det heller inget vanligt hotell: I dess ”kiosk” kan gästerna köpa både guldtackor och privata jetplan.
I vilket fall kostar hotellets överdådigt dekorerade julgran över 118 miljoner kronor. Allt som glimmar i den granen är guld. Inga vanliga julgranskulor och ljus där inte.
Vad granen kostar motsvarar vad tiotusentals migrantarbetare, som utgör 90 procent av Förenade arabemiratens arbetskraft, tjänar per år. Julgranen i Abu Dhabi kan stå som symbol för diktatur och slaveri.
Inte heller i år kommer tomten med rättvisa. Men det var det väl ingen som trodde.
God jul och ett gott, nytt och rött år.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!