I marginalen: ”Isande vindar i blåbrunt land”

”Det har blivit tuffare sedan SD tog över och stämningen är laddad”, vittnar Naouel Aissaoui, lärare på Prästamosseskolan i Skurup, i Skolvärlden den 15 januari (Foto: Kathi Bellinger // Flickr CC)

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I likhet med de högerextrema i andra länder vill Sverigedemokraterna ta kontroll över public service och krympa det demokratiska utrymmet. I förra veckan passerades ytterligare en gräns när SD begärde att riksdagens kulturutskott skulle kalla chefer från SVT och SR till utskottet. I utskottet skulle de ställas till svars för att public service inte är en SD-megafon.
Förslaget röstades visserligen ned, men gav ett klart besked om vad SD anser om fria medier i allmänhet och public service i synnerhet.
SD är inte ensamma om att vilja strypa public service. Det vill även Moderaterna och Kristdemokraterna. 
Vid SD:s partidagar förra året sa Aron Emilsson, partiets ”kulturpolitiske” talesperson, att ”tillsammans med M och KD kan vi lägga om kultur- och mediepolitiken på allvar”, och enligt SD:s partisekreterare Richard Jomshof måste ”den svenska skolan bli konservativ” (höger).
I de kommuner som styrs av de blåbruna partierna ges en skrämmande bild av vad detta innebär: grundlagsbrott, ”svenskhet”, hets och hat.
I Skurup har SD och M infört slöjförbud i kommunens skolor. Men Mattias Liedholm, rektor på Skurups största skola, Prästamosseskolan, har vägrat att underordna sig de blåbrunas diktat och grundlagsbrott. Rektorn la också upp en artikel från Skolverket som säger att ett slöjförbud strider mot religions- och yttrandefriheten på skolans hemsida. Svaret från kommunledningen blev att beordra honom att ta bort den från Facebook-sidan.
– Det har blivit tuffare sedan SD tog över och stämningen är laddad. Jag som arbetar som lärare på skolan ser också att de inte satsar lika mycket på de nyanlända eleverna. Man har bland annat dragit ner på resurserna och eleverna får inte lika mycket studiehandling, vittnar Naouel Aissaoui, lärare på Prästamosseskolan i Skurup, i Skolvärlden den 15 januari.
Rektorn vid skolan har efter sitt ställningstagande utsatts för en avskyvärd hatkampanj, eggad av kommunledningen, med dödshot mot honom och familjen. 

I Skurup vill SD även förbjuda elever att tala ett annat språk än svenska och i SD-M-styrda Sölvesborg får böcker på ett annat språk än svenska inte köpas in av skolbibliotek och bibliotek. Från det är steget inte långt till bokbål, och ”där man bränner böcker bränner man till slut även människor”, varnade redan Heinrich Heine på 1800-talet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!