I marginalen: ”KD är allt mer ett SD-parti”

Vid KD:s riksting (kongress) i helgen togs flera beslut som är direkta kopior av vad SD har krävt och säger (Foto: Per Pettersson / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Kristdemokraterna och Moderaterna tävlar nu sinsemellan om vem som står närmast Sverigedemokraterna. 
Vid KD:s riksting (kongress) i helgen togs flera beslut som är direkta kopior av vad SD har krävt och säger. Inom det blåbruna blocket råder numera en allt större samsyn och den reaktionära gemenskapen stinker. 
Sedan lunchmötet mellan KD och SD i Almedalen i somras, som KD-ledaren Ebba Busch Thor efteråt beskrev som ”historiskt”, har KD (och även M) tagit nya jättekliv högerut. Det har gått så långt att ett samarbete med SD nu är en “icke-fråga” inom KD, enligt SVT:s Mats Knutson.
Om den uppgörelse angående en skärpning av flyktingpolitiken som riksdagspartierna nu håller på att förhandla fram “ska få tillräcklig förankring och legitimitet bör Sverigedemokraterna vara med på uppgörelsen”, sa KD-ledaren tidigare i höst. Vad KD-ledaren vill göra är att ge SD sista ordet i dessa förhandlingar – vetorätt.
Antifeminismen är en fråga som förenar KD och SD, men av taktiska skäl försöker de båda partierna nu tona ner sitt motstånd mot aborträtten. Men båda partierna tycker att barnmorskor ska ha rätt att vägra utföra aborter, en uppfattning som de delar med fanatiska abortmotståndare. 

I likhet med M och SD vill också KD ha ett “tak”, så lågt som möjligt, för antalet asylsökande som ska ha rätt att korsa Sveriges gränser. 
Till det inhumana ”taket” ska nu läggas de beslut som KD tog vid sitt riksting. Dessa innebär bland annat en drastisk skärpning av försörjningskraven vid anhöriginvandring, krav på godkänt språkprov och samhällsorienteringsprov bredvid kravet om egen försörjning som villkor för att ansökan om permanent uppehållstillstånd ska prövas inom tre år från beviljat tillfälligt uppehållstillstånd samt begränsar nyanländas rätt till tolkhjälp.
KD vill också göra ännu större försämringar av anställningsskyddet än regeringen och dessutom fördubbla anslaget till militären samt bygga fler kärnkraftverk i Sverige. 
Kärnkraftskramare är vi allihopa, skulle KD, M och SD unisont kunna sjunga. 
Minskade anslag till public service är en annan fråga som KD driver hårt. Precis som i Polen, som styrs av ett parti som är en korsning mellan SD och KD, vill man att public service stryps till döds.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!