I marginalen: ”Korrumperat är bara förnamnet”

Läkarna sågade Vårdinnovations ”innovation”, ett företag som personifierar korruption och skandaler (Foto: Alex Proimos / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Det finns många privatiseringsskandaler. Men få slår den upphandling (en miljardaffär) som det högerstyrda Region Skåne gjorde med Vårdinnovation Sverige AB 2018. Till saken hör att Region Skåne också hade fått fullmakt att sköta upphandlingen åt Västra Götalandsregionen. 
Bolaget Vårdinnovation vann upphandlingen med sitt dataprogram Vårdexpressen, trots att man inte var det billigaste alternativet. Att politikerna och de höga tjänstemännen valde ett dyrare alternativ gjorde att det från första stund fanns anledning att misstänka att det handlade om en korrumperad upphandlingsprocess. 
Vårdexpressen skulle vara ett digitalt verktyg som med hjälp av AI skulle revolutionera primärvården. Enligt planen var det tänkt att införas på alla offentligt ägda vårdcentraler i Skåne och Västra Götaland.
I lyriska ordalag skrev representanter för den styrande högeralliansen samtliga fyra partier (M, KD, C och L) i Region Skåne i Kvällsposten/Expressen den 9 juni 2019 att: ”Verktyget Vårdexpressen som nu testas skarpt bygger på artificiell intelligens där patienten själv får fylla i sina symtom och med uppföljande frågor ökar tillgängligheten ytterligare.” 
Artikeln avslutades med det svulstiga påståendet att ”Vi i Allians för Skåne menar allvar med vårt löfte – nu satsar vi på en trygg och nära vård med primärvården som nav”. Men det var allt utom en trygg och nära vård som det satsades på. 
Vårdverktyget fungerade inte alls och det sågades av läkare. 
Sedan visade det sig att det var jäv och mutor som gjorde att Vårdinnovation hade vunnit upphandlingen och de styrande i Region Skåne och Västra Götaland fick skynda sig att säga upp avtalet med Vårdinnovation. Men trots detta vann Vårdinnovation en liknande upphandling i Region Dalarna hösten 2020. Att också den upphandlingen var skum behöver väl knappast tilläggas. 
Nu har Vårdinnovation gått i konkurs och det har avslöjats att bolagets kommunikationschef inte var en verklig person, utan bakom det fejkade namnet och det photoshoppade ansiktet fanns en robot.

I måndags inleddes rättegången mot tre tidigare region­anställda som står åtalade för misstänkt grovt mutbrott i samband med affären. Även Vårdinnovations förre vd Damon Tojjar står åtalad, misstänkt för grovt givande av muta. Varje privatisering döljer ett brott, skulle man kunna säga.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!