I marginalen: ”Kriminellt och monstervansinnigt”

Exxons raffinaderi i Louisiana. Oljebolagen tjänar storkovan på Ukrainakriget (Foto: WClarke / Wikipedia CC).

Vid sidan av krigsindustrin är det ingen bransch som har gjort så stora vinster på Ukrainakriget som oljebolagen.
Det handlar om nästan ofattbara vinstsiffror, eller ”monstervinster” som FN-chefen António Guterres så träffande har kallat dem. Endast fem stora olje- och gasbolag – Exxon, Chevron, Shell, BP och TotalEnergies – gjorde förra året en sammanlagd vinst på 200 miljarder dollar (2 000 miljarder kronor). Det är en siffra som är lika stor som Ukrainas ekonomi (BNP) var före kriget och 20 gånger större än exempelvis USA:s klimat- och miljöbudget.
Om man till de fem lägger till de övriga av världens olje- och gasjättar blir den sammanlagda vinsten den dubbla.
Bakom vinsterna finns kriget och kapitalismens outsläckliga oljetörst. Dessutom betalar oljejättarna mycket lite i skatt. Istället bedriver fossilindustrin en frenetisk kampanj mot alla former av ökad beskattning. Den amerikanska oljejätten Exxon Mobil har exempelvis stämt EU för att slippa betala den tillfälliga och låga skatt för övervinster inom oljesektorn som EU har beslutat om.
Exxon Mobil gjorde en vinst på omkring 56 miljarder dollar (cirka 580 miljarder kronor) förra året, mer än en fördubbling jämfört med året innan. Det kan jämföras med den tidigare rekordvinsten från 2008 på 45,2 miljarder dollar, vilket då var den högsta bolagsvinsten i USA:s historia. Exxons vinst 2022 sätter ett värre rekord och är den största som ett oljebolag med säte i Väst någonsin har gjort.
Exxons aktieägare kommer i år att få sammanlagt 300 miljarder kronor i utdelning och återköp av aktier, vilket inte är mycket mindre än årets BNP i Sudan, ett land med 45,5 miljoner invånare.

Shell, som förra året gjorde sin största vinst på 115 år, är ett bolag som är ökänt för sin plundring och ”greenwashing”. Förra året avslöjades att det Shell benämner som ”satsningar på förnybar energi” i själva verket är nya investeringar i fossila bränslen, särskilt gas. Bara 1 till 1,5 procent av dessa påstådda gröna satsningar gällde sol och vind.
Regeringarnas stöd och subventioner till fossilindustrin slog alla rekord 2022, vilket också är en förklaring till oljejättarnas vinster. Världsledarna pumpade in hela 1 000 miljarder dollar i subventioner till fossila bränslen under 2022, enligt det internationella energiorganet IEA.
Subventionerna till naturgas mer än fördubblades medan oljesubventionerna ökade med 85 procent.
Det är en politik som bara kan beskrivas som kriminell och monstervansinnig.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!