I marginalen: ”Livsmedelsjättarna tjänar mer än bankerna”

De båda monopolen ICA och Axfood, som äger Willys och Hemköp, har en lönsamhet som är betydligt högre än exempelvis amerikanska Walmart och brittiska Tesco (Fotograf: Jessica Gow/TT).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Påskmaten var dyrare än någonsin, och lagom till påsk blev det dessutom brist på de rekorddyra äggen. Sedan februari förra året har äggpriset i butikerna höjts med mer än 1 krona per ägg, en ökning med drygt 31 procent.
De skenande matpriserna har gjort ägg, mejerivaror, frukt och grönt till lyxvaror som bara rika har råd med. Kilopriset på paprika och vissa tomater har exempelvis sprängt 100-kronorsvallen.
Efter rekordstora prishöjningar på mat, vinstökningarna, bonusskandalerna – chockhöjda matpriser gav vd:ar miljonbonusar – och minskad försäljning aviserar livsmedelsjättarna att nu ska minsann priset på vissa matvaror sänkas eller åtminstone inte höjas under de närmaste månaderna. Hört det förut?
Det handlar om lockpriser som ska dölja fortsatta prishöjningar samt det som har kommit att kallas ”krympflation” – att livsmedelsförpackningarna krymper utan att priserna sjunker.
Sveriges livsmedelsjättar tillhör världens mest lönsamma. De båda monopolen ICA och Axfood, som äger Willys och Hemköp, har en lönsamhet som är betydligt högre än exempelvis amerikanska Walmart och brittiska Tesco.
”Dagligvaruhandeln har haft flera starka år. Många butiker är extremt lönsamma”, vittnade branschens egen tidning Dagligvarunytt den 9 februari i år.
Enligt ett nyhetsbrev av Andreas Cervenka den 1 april var Axfoods avkastning på det egna kapitalet, som mäter hur stor vinst ägarna får på satsat kapital, hela 41 procent 2022.
”Det är klart mer än i industribolag som Ericsson och Volvo, eller till exempel en bank som Swedbank (och) en titt på Sveriges fem största ICA-Maxi butiker visar att det handlar om rena rama sedelpressarna. Avkastningen på kapitalet är mellan 30 och nära 100 procent.”

Efter att både intäkter och omsättning ökade under 2022, som en följd av skenande matpriser och monopolställning, har Axfood beslutat att dela ut 1,8 miljarder kronor till sina aktieägare i år, en höjning med över 5 procent jämfört med året innan. Påslaget till aktieägarna är högre än den lönehöjning som de handelsanställda får i år.
Sedan 2010 har Axfoods utdelning till aktieägarna ökat med 226 procent. Och så finns det de som påstår att att det inte finns någon girighetsinflation.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!