I marginalen: Lönsamt brott – för banken

av Per Olsson

Storbanken Nordea blev nästa bank som misstänks ha tvättat svarta pengar från korruption och kriminalitet vita. Enligt uppgifter som SVT har tagit del av har Nordea tagit emot pengar på sammanlagt 365 konton via två banker i Estland och Litauen. Till bankkontona har det flutit in betalningar från företag som inte existerar för fakturor som inte alls stämmer med de mottagande bolagens verksamhet. Förvånad, någon? 
Nordea var också den bank som nämndes 10 000 gånger i Panamadokumenten, ”ingen annan bank kommer i närheten av så många träffar” (SvD Näringsliv den 4 april 2016). Det var också Nordea som flyttade sitt högkvarter – flytten slutfördes ifjol – i protest mot regeringens lilla höjning av de så kallade resolutionsavgifterna. 
Att brott ibland lönar sig märks i att Nordea är en av Europas mest lönsamma banker och att Nordeas vd Casper von Koskull tjänar nästan 2 miljoner kronor i månaden. Med sin årsinkomst på dryga 21,7 miljoner kronor är Casper von Koskull den bank-vd som toppar de fyra storbankernas löneliga. Swedbanks vd Birgitte Bonnesen är nummer två på samma löneliga med en totalinkomst på 15,1 miljoner kronor ifjol.

Swedbanks kontor i Baltikum misstänks ha tvättat totalt 40 svarta miljarder kronor vita under åren 2007 till 2015. Som vanligt försöker bankens chefer två sina händer och påstår att ”de inget visste”. F-n tro’t. 
Swedbanks affärer i Baltikum, som inleddes vid millenniumskiftet, är ett enda långt brottsregister. Swedbanks fartblinda utlåning i Baltikum, särskilt Lettland, slutade i en finansiell härdsmälta 2008. För att rädda Swedbank och SEB påtvingades den lettiska befolkningen ett stålbad som höll på att sänka landet av den dåvarande svenska högerregeringen (Reinfeldt 1) och EU.
Swedbanks ledning säger sig “förstå det vrede” som uppgifterna om penningtvätt har skapat och bankens vd lovar att nu ska man bli bättre på “kommunikation och bli mer vaksam”.
Samtidigt blockerar Swedbank, som enda bank i Sverige, en tipssajt som SVT har för uppgiftslämnare. Vidare föreslår banken att styrelsens ledamöter ska få höjda arvoden.  För Swedbanks ordförande Lars Idermark handlar det enligt Dagens industri om ett påslag med 90 000 kronor, att lägga till de 1,7 miljoner som han har idag. 
”Brott ska löna sig!”, är storbankernas motto.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!