I marginalen: ”M som i marknad & misslyckande”

De ”fria marknadskrafterna” sänker samhället – det har pandemin bara förstärkt (Foto: CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

”Marknaden ger en välbehövlig anledning till optimism”, skrev Dagens Industri i en ledare den 5 januari och tokigheterna tog inte slut med det. I samma ledarkommentar hävdas också att ”börsen är en bra barometer för hur världens ekonomier hanterar pandemin. På sitt krassa sätt har den tagit fasta på det som kan driva bolagens vinster och nya affärsmöjligheter. Den har genom sina reaktioner visat att världen blivit allt bättre på att hantera viruset”.
Det kan inte bli mer fel är så. Inte ett ord om antalet döda och smittade eller om vaccinorättvisan. 
Från första stund blev pandemin till en dom över de så kallade fria marknadskrafterna. Inte minst i Sverige. Efter år av nyliberal marknadspolitik saknades både beredskap och medel att möta pandemin. Om detta vittnar till och med de delbetänkande som hittills getts av den av regeringen tillsatta Coronakommissionen.
Bakom bristen på beredskap, antal intensivvårdsplatser och lager av skyddsutrustning stod ”marknaden”, som kontrolleras av en handfull lika parasitära som rika kapitalister.

Det var regeringarnas stödpolitik (de mest omfattande statliga stödinsatser som någonsin har genomförts i fredstid) som dämpade krisens effekter och som fick hjulen att tillfälligt börja rulla igen – inte ”marknadskrafterna”. 
Inte heller var det ”marknaden” som såg till att ett vaccin kunde tas fram på så kort tid, utan regeringarnas miljardstöd. Men att ”marknaden” sedan fick ansvaret för fördelningen av vaccinet orsakade en dödande vaccinojämlikhet, nya virusvarianter och fortsatt spridning.
År 2022 börjar med att antalet nya registrerade fall under ett dygn har nått nya rekordnivåer, och från den 12 januari börjar nya restriktioner att gälla. Men vad bryr sig ”marknaden” om att landet plågas av en våg av smitta, som självfallet också riskerar både inkomster och jobb? 
Börskurserna, som steg med 116 procent från våren 2020 till årsskiftet 2021/22, har visserligen fallit i år, men fortfarande råder ”börsoptimism” eftersom prognoserna pekar mot att storbolagen slår nya vinstrekord 2022.
Börsen berättar lite om tillståndet i den verkliga ekonomin, men väldigt mycket om kapitalismens slöseri, girighet och förödande kortsiktighet – och absolut inget om hur samhället har ”klarat pandemin”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!