I marginalen: ”Marknadens  leveranskris”

Sedan Apotekstjänst tog över leveranser av sjukvårdsmaterial till de fem regionerna den 1 oktober har det rått brist på sterila handskar, handsprit, provtagningsrör med mycket mera (Foto: 2edeveloperteam / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Orsaken till den leveranskris som har drabbat vården i fem regioner stavas marknadskaoset som avregleringar, den nyliberala lagen om offentlig upphandling och regionernas kostnadsjakt skapar.
Fram till slutet av förra veckan hade mer än 130 planerade operationer i Uppsala, Dalarna och Västmanland ställts in, varav 97 på Akademiska sjukhuset i Uppsala, till följd av uteblivna leveranser av sjukvårdsmaterial.
Även under denna vecka ställs planerade operationer in. I måndags (den 21 oktober) ställdes 42 operationer in i Dalarna och på Akademiska sjukhuset började veckan med fortsatt operationsstopp. 
– Vi tar höjd för att leverantören (Apotekstjänst) inte kommer att kunna leverera det som behövs de kommande tre månaderna, larmade chefsläkaren Mikael Köhler på Akademiska sjukhuset i helgen.
Upprinnelsen till denna vårdskandal är att regionerna Uppsala, Örebro län, Västmanland, Dalarna och Sörmland sedan den 1 oktober har fått en ny leverantör av sjukvårdsmaterial – Apotekstjänst. Men redan efter ett par dagar stod det klart att den nye leverantören inte hade några sjukvårdsmaterial att leverera. Att sjukhusen dessutom inte hade några egna lager, för att ”spara”, gjorde att krisen snabbt blev akut. 
Apotekstjänst hade vunnit upphandlingen efter att ha lagt sig 14 miljoner kronor under konkurrenterna, vilket nedskärningspolitikerna med stöd av lagen om upphandlings budskap om att välja ”ekonomiskt mest fördelaktigt” köpte utan att blinka. 
Detta trots att Apotekstjänst sedan år 2013 har fått utstå kritik för att inte kunna leverera. 

Apotekstjänst ingår i en koncern som ägs av medlemmar i klanen Versteegh som började som videouthyrare och vedhandlare på Östermalm i Stockholm för att sedan sadla om ”när streaming tog över filmmarknaden. Men de hittade nya nischer: ett kaffe-och-glass-koncept och, som sagt, läkemedelsleveranser” (Expressen den 18 oktober).
De vinster som Apotekstjänst har gjort genom åren har slussats över till det egna kafferosteri som producerar det exklusiva kaffet som ägarna i en tidningsintervju säger sig vara ”särskilt stolta över”. 
Kaffeleveranserna och det sockrade budet räckte för att dessa skojare skulle vinna upphandlingen. Leveranskrisen är en politiskt skapad vårdskandal. 
• Rädda vården undan marknadsstyrning och livsfarliga sparbeting.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!