I marginalen: ”Matjättarna äter från fattigas bord”

”Samtidigt som matpriserna började stiga gjorde Icahandlarna omkring 3,3 miljarder i aktieutdelningar under 2022 – den högsta noteringen någonsin”, rapporterade Dagens Nyheter den 12 december (Foto: News Oresund / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Sedan hösten 2021 har matpriserna ökat med nästan 26 procent. För en tvåbarnsfamilj innebär detta att matkassen har blivit över 2 500 kronor dyrare i månaden sedan januari 2022. Mest har priset ökat på frukt, gul lök och exempelvis vitkål. Här talar vi om drygt 80-procentiga prisökningar.
”Det finns skäl att fundera över de matpriserna. Finns det handlare som höjer i onödan?”, frågade sig finansminister Elisabeth Svantesson (M) i mars för att sedan bjuda matjättarnas direktörer på fika. Matjättarna har ”lyssnat”, påstod finansministern efteråt. Lyssnat till vadå? Till och med statliga Konjunkturinstitutet tvingades strax före jul erkänna att matjättarna hade höjt priserna omotiverat mycket under de senaste åren och att prisökningarna har varit större än kostnadsökningarna för de som producerar maten.
Efter regeringens fika med direktörerna har matkassen blivit ett par hundra kronor dyrare i månaden. Matpriserna har dessutom ökat mer i Sverige än i andra länder. ”Jämfört med för ett år sedan betalar svenska folket över 20 miljarder mer nu för det vi handlar i matbutikerna”, larmade Matpriskollen den 6 november. Samtidigt möter Stadsmissionen allt fler som lever i matfattigdom, och exempelvis skolor tvingas att dra ner på maten.

”Efterrätter kommer bara att serveras på helger på Kirunas äldreboenden. För skolbarnen ryker mjölken och den ugnsstekta laxen. Allt är en konsekvens av kommunens dåliga ekonomi”, rapporterade SVT Norrbotten den 18 december under rubriken ”Tuffa sparpaket i Kiruna”.
Dyrare mat göder matjättarnas ägare. Nästan 900 miljoner kronor har Antonia Ax:son Johnson, som är en av Sveriges rikaste med en förmögenhet på 43 miljarder kronor, och hennes make fått i utdelning från livsmedelsjätten Axfood under våren och hösten. För Axfood, som bland annat äger Willys och Hemköp, har den dyra maten resulterat i rekordvinster. För Icahandlarna blev den rekorddyra maten till ett guldregn. ”Samtidigt som matpriserna började stiga gjorde Icahandlarna omkring 3,3 miljarder i aktieutdelningar under 2022 – den högsta noteringen någonsin”, rapporterade Dagens Nyheter den 12 december.
Socialistiskt Alternativ och säger:
• Bort med moms på maten. Inför matprisreglerering.
• Omedelbar höjning och indexering av barn- och studiebidragen, pensioner, försörjningsstöd samt ersättningarna i socialförsäkringarna.
• Förstatliga banker, livsmedels­jättarna och andra storbolag under de anställdas demokratiska kontroll och styre – för en demokratiskt planerad ekonomi utifrån behov och i samklang med naturen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!