I marginalen: ”Matpriserna slår rekord”

Inte sedan 1980-talet har matpriserna ökat så mycket och så snabbt som nu (Foto: jechstra / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Inflationen ökade till 9 procent i augusti, den högsta siffran på 30 år. Matpriserna har ökat ännu mer – med över 14 procent på ett år.
Inte sedan 1980-talet har matpriserna ökat så mycket och så snabbt som nu.
Matprischocken fick dock ingen plats i de etablerade partiernas valrörelse. En talande tystnad.
Dessutom har det visat sig att livsmedelsjättarna och handlarna passat på att genomföra prishöjningarna som vida överstiger de egna kostnadsökningarna.
Till och med Riksbanken har tvingats kritisera företagen (livsmedelsjättarna) för att ha höjt priserna mer än normalt i relation till kostnadsökningarna och ”att det egna omdömet om lönsamhet varit starkare än normalt”.
Riksbanken är inte precis känd för att ta till orda mot vinster och girighet, så det finns skäl att misstänka att det handlar om systematiska prishöjningar i smyg för att hålla vinsterna uppe på konsumenternas bekostnad.
De kommande månaderna kan det dessutom bli värre eftersom de stora livsmedelskedjorna flaggar för rejäla prishöjningar, som enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen ”kommer att gröpa ur hushållens plånböcker i en takt vi inte har upplevt sedan tidigt 1980-tal” för att kompensera för verkliga och och påhittade kostnadsökningar samt ”sjunkande lönsamhet”. F-n tro’t om det sistnämnda.

Så sent som i april rapporterade Axfood, som bland annat äger Hemköp och Willys, att året inletts med ”stark tillväxt och stabil lönsamhet” (Axfood pressmeddelande den 21 april). ICA-butikerna, som har lagt under sig hälften av landets dagligvarumarknad, har länge tillhört världens mest lönsamma och så sent som 2020 slogs ett nytt vinstrekord.
Livsmedelshandeln i Sverige kontrolleras av fem stora kedjor som har i det närmaste monopol – 95 procent av marknaden. I exempelvis Spanien är motsvarande siffra 50 procent.
I inget annat land är livsmedelshandeln så koncentrerad och vinstrik som i Sverige. Knappast någon tillfällighet att maten är den femte dyraste i EU, enligt en undersökning gjord 2020.
• Stoppa matprischocken. Bort med moms på maten. Höj löner, pensioner och ersättningarna i socialförsäkringssystemet i takt med inflationen.
• Kamp för reallöner och inflationsskydd i avtalsrörelsen – förberedd för strejk.
• Förstatliga livsmedelsjättarna under de anställdas och konsumenternas demokratiska kontroll och styre.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!