I marginalen: ”Med batong bygger (M) ny hård stat”

Ulf Kristersson ger klass- och folkföraktet ett ansikte (Foto: News Oresund / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I förra veckan hade Moderaterna en så kallad arbetsstämma för att bli mer sverigedemokratisk än SD. Invandringen ska ned till noll – ”bara den som är bra för Sverige” ska släppas igenom (M)uren.
Det är batongen som ska arbeta och slå kraftigare i den nya ”hårda stat” som M vill bygga. I det program som lades fram till stämman blandas krav på hårdare tag med hyllningar till marknadsekonomin och förslag på ytterligare inskränkningar i konflikträtten samt sänkt bolagsskatt.
Redan i inledningen skylls arbetslösheten på ”invandring”. Och det Moderaterna benämner som ”förbyggande insatser mot kriminalitet” reduceras till hårdare straff och att även 13-åringar ska kunna sättas i fängelse.
På stämman berörde M-ledaren Ulf Kristersson dödsskjutningen av den unge rapparen Einár, vilken enligt Kristersson i Aftonbladet visat att våldet nu också drabbar områden där ”vanliga familjer bor”.
De som har förlorat nära och kära i tidigare dödsskjutningar är enligt Kristersson alltså inga vanliga familjer och inte värda någon delad sorg eller kondoleanser. Klass- och folkförakt är bara förnamnet.
Uttalandet sammanfattar dock Moderaternas politik som har en särskild udd mot förortens invånare. Trångboddheten ska exempelvis inte bekämpas med lägre hyror och fler bostäder, utan Moderaterna vill att fastighetsägarna ska kunna överta bostaden, läs vräka, om man anser att ”för många” bor i den: ”Om det uppdagas att fler personer än det avtalats om är skrivna i lägenheten ska det kunna utgöra en förverkansgrund”, heter det i M-programmet.

Innan stämman hade den förre M-ledaren Ulf Adelsohn efterlyst ett moderatparti som är ännu mer rasistiskt. På stämman fick han som han ville. 
I ett uppmärksammat reportage i Dagens Nyheter för några år sedan avslöjades Adelsohn och hans överklassvänner på Östermalm som de rasister de är. Eftersom media ”ljuger om invandringen och journalisterna är vänster och miljöpartister och inte sverigedemokrater om man säger så var det andra kanaler som gällde, som Avpixlat och sådär”, sa Ulf Adelsohn och hans fru Lena Adelsohn Liljeroth (tidigare M-minister) i reportaget där alla citat var godkända i efterhand.
Bakom Avpixlat stod bland annat Kent Ekeroth, SD:aren som med järnrör attackerade Soran Ismail 2012. Avpixlat lades ner 2017 för att ersättas av Samhällsnytt (Samnytt), med Mats Dagerlind som ansvarig utgivare. Dagerlind dömdes nyligen för grovt förtal av Dagens Nyheters reporter Saeed Alnahhal. Samhällsnytt är M-nytt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!