I marginalen: ”Med miljarder i seglen”

Bezos har köpt en lyxyacht för 500 miljoner dollar och vägrar samtidigt sina anställda kollektivavtal eller anständiga villkor (Foto: Prachatai / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Världens rikaste individ Jeff Bezos har bestämt sig för att köpa en ny lyxyacht. Den nya lyxyachten som håller på att byggas kommer att bli världens största privatägda segelyacht någonsin och kostnaden beräknas till 500 miljoner dollar (dryga 4 miljarder kronor), vilket är dubbelt så mycket som vad Jeff Bezos betalade för sitt köp av tidningen Washington Post 2013.
Bara det årliga underhållet för den rekordstora segelyachten beräknas till 400 miljoner kronor, och den kommer att ha en besättning på 60 personer. Det Jeff Bezos spenderar på sin nya båt skulle räcka till att rädda miljoner människor undan svältdöden.
Med en förmögenhet som överstiger 200 miljarder dollar (drygt 1,600 miljarder kronor) har Bezos naturligtvis råd. Sedan år 2017 har Bezos förmögenhet blivit dubbelt så stor och under det senaste året har han tjänat mer än någonsin. Bara under en dag förra året växte Bezos förmögenhet med 13 miljarder dollar (över 100 miljarder kronor).
Överhuvudtaget blev år 2020 ett eldorado för USA och världens superrika. I USA ökade miljardärernas (det handlar om 664 individer) samlade förmögenheter med en summa som om den fördelades på varje amerikan skulle ge var och en av landets 331 miljoner invånare ett tillskott på 3 900 dollar (32,000 kronor).
Bezos nya båt kommer att bli 127 meter lång och det ryktas dessutom att den ska ha en följebåt stor som en ”normal” lyxyacht som utöver en helikopterlandningsplats också ska ha plats för bilar, snabba småbåtar och en ubåt om Bezos också får för sig att titta på vad som finns under vattenytan. Kostnaden för följebåten är än så länge hemlig.

Under pandemin har de superrika dragit till havs och den egna ön för att undvika smittan, vilket innebar att 2020 blev ett rekordår för produktion och försäljning av lyxyachter. 
”Förra året blev ett år som inget annat. Efterfrågan var två, tre gånger större än tidigare”, vittnar en försäljare av lyxyachter till brittiska BBC om och försäkrar, något onödigt kan man tycka, ”att det är en mycket exklusiv bransch”. 
De superrikas lyxkonsumtion ger såväl en bild av dagens groteska klassklyftor som ett system i sönderfall. Det är seglande och festande mot undergången.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!