I marginalen: ”Med storebror som allierad”

Peter Hultqvist kommer knappast lägga alla korten på borden (Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Redan 2013 avslöjade Edward Snowden att den amerikanska underrättelsetjänsten avlyssnade en rad europeiska toppolitiker, bland dem den tyske förbundskanslern Angela Merkel. Visselblåsaren Snowden hotades med 30 år i fängelse och tvingades fly USA. Den förre svenska utrikesministern Carl Bildt (M) försvarade förföljelsen av Snowden, och alla Nato-vänliga regeringar la locket på. År 2015 meddelade exempelvis den tyska regeringen att den utredning man påstod sig ha tillsatt om avlyssningen var nedlagd. Allt lämnades utan åtgärd.
Samma år (2015) lade en hemlig utredning om det dansk-­amerikanska spionsamarbetet fram sin rapport till ledningen för Danmarks militära underrättelsetjänst FE. Som hämtat från en roman av John le Carré fick den hemliga utredningen kodnamnet ”Dunhammer” (”kaveldun”, en växt som hittas i våt- och träskmarker).
”Rapportens slutsats visar bland annat att NSA med stöd av Danmark spionerat på svenska politiker. Utredningen visar bland annat att NSA har använt politikernas telefonnummer som sökparametrar för att plocka ut politikers och tjänstemännens kommunikation från de omfångsrika dataströmmar som löper genom internetkablar till och från Danmark”, rapporterade SVT under den gångna helgen.
En dansk visselblåsare hade dock redan förra året gett landets S-regering information om den hemliga rapportens slutsatser. Den danska regeringens respons var att ge sken av att man agerade, men också här var det locket på. Spioneri är okej så länge ”storebror” är USA och andra Nato-allierade.

NSA och FE övervakade såväl europeiska toppolitiker, inkluderat medlemmar av den danska regeringen, som exempelvis den danska och svenska krigsindustrin. Skälet till det sistnämnda tycks ha varit att USA ville försäkra sig om att Danmark köpte amerikanska stridsflygplan, vilket man också gjorde, och inte svenska JAS-Gripen.
”Alla korten ska på bordet”, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en kommentar till avslöjandena och försökte låta som han menade allvar och att detta var första gången som han hörde talas om sina Nato-vänners spioneri. Visst ska alla korten på bordet, men Hultqvist kommer inte att vara en givare. Vem har övervakats och hur fortsätter övervakningen? Dessa och andra frågor kommer regeringarna inte att svara på. Om det ska bli några svar krävs en oberoende utredning samt ett slut på tystnadskulturen och repressalier mot visselblåsare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!