I marginalen: ”Miljardregn över superrika”

Under pandemin har inkomst- och förmögenhetsklyftorna ökat snabbare än någonsin. De superrika har frodats som aldrig förr (Foto: Pictures of Money / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

På DN Debatt i måndags får två nationalekonomer stort utrymme för sina påståenden om att ojämlikheten inte alls ökar i Sverige. Sanningen, och den får inte plats i debattartikeln, är att klyftorna ökar snabbare i Sverige än i andra länder. Under pandemin har inkomst- och förmögenhetsklyftorna ökat snabbare än någonsin. De superrika har frodats som aldrig förr.
I mitten av maj konstaterade författaren och fondförvaltaren Ruchir Sharma i Financial Times nöjt att de svenska dollarmiljardärers förmögenhet hade ökat under pandemin från 20 till nära 30 procent av Sveriges (som Sharma kallar ”sosselandet”) bruttonationalprodukt (BNP).
I de kapitalistiska metropolerna USA och Kina utgör de superrikas förmögenhet mindre än 20 procent av BNP. Det är bara i oligarkernas och Putins Ryssland som dollarmiljärderna gör beslag på en större del av den så kallade kakan.

Nya siffor visar också att: ”Rika svenskar har blivit rikare under pandemiåret. För fem av landets rikaste miljardärer har den sammanlagda rikedomen ökat med cirka 150 miljarder kronor”, som Dagens PS skriver den 6 juni och hänvisar till beräkningar som gjorts av nyhetssajten Bloomberg. 
Summan 150 miljarder kronor motsvarar hälften av vad Sveriges årliga sjuk- och hälsovård kostar under ett år. Om förmögenhetstillväxten fortsätter som nu kommer antalet individer med en förmögenhet på över 30 miljoner dollar (cirka 250 miljoner kronor) att ha ökat med 59 procent.
Den låga beskattningen av kapital och förmögenheter är ett avgörande skäl till varför Sveriges superrika bara blir fler och rikare.

Även om regeringen inför den ”miljonärsskatt” som man så försiktigt har aviserat kan de superrika fortsätta att skratta hela vägen till banken. 
Den socialdemokratiska ”miljonärsskatten” skulle dra in mindre till statskassan än vad den gamla förmögenhetsskatten gjorde innan den avskaffades av Alliansregeringen 2007. Dessutom såg S-MP-regeringen till att ge de rika en ny gåva när den så kallade värnskatten avskaffades förra året. 
Den borttagna värnskatten innebar att industri- och finansmagnaten Fredrik Lundberg, en av landets absolut rikaste, fick en skattesänkning på nära 390,000 kronor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!