I marginalen: ”Musk vill ta över planeten mars”

Musk kallar det för en ”Plan B”, som ska rädda mänskligheten – inte på jorden, utan de som likt honom själv hoppas kunna ta sig till Mars (Foto: Thomas Hawk / Flickr CC).

Elon Musk är åter världens rikaste individ. Hans förmögenhet uppgår till ofattbara 230 miljarder dollar (omkring 1 980 miljarder kronor), vilket är betydligt mer än utgifterna i Sveriges statsbudget.
Elon Musk är bland annat ägare till Tesla, som är världsledande vad gäller elbilar. Men Musk siktar uppåt så mycket att han vill kolonisera planeten Mars. Inom 30 år hoppas han skeppa 1 miljon människor till Mars med de rymdfärjor som hans bolag Spacex håller på att utveckla. 
Musk kallar det för en ”Plan B”, som ska rädda mänskligheten – inte på jorden, utan de som likt honom själv hoppas kunna ta sig till Mars. 
– Vi har ingen tid att förlora. Ingenting är garanterat, men det finns en chans att vi kan bli en multiplanetär art om vi arbetar med en känsla av yttersta angelägenhet, sa Elon Musk i en intervju som gjordes i somras.
Spacex är ett bolag som går i spetsen för ”kommersialisering av rymdsektorn där företag, stora som små, utvecklar allt från nanosatelliter till hela system av bärraketer med kapacitet att bära människor ut i rymden”, skrev Rymdstyrelsen på sin hemsida i oktober förra året. I korthet kan sägas att Spacex börjar och slutar med att vilja kolonisera Mars.
För drygt en månad sedan betalade annan miljardär, Jared Isaacman, Musk och Spacex ett okänt antal miljoner dollar för att han och tre andra skulle bli de första att rymdturista i en kapsel utan ledning av någon fullt utbildad astronaut. 
Musk, som stannade kvar på marken, såg denna resa som starten på en omfattande resebyråverksamhet till rymden. Så snart kan den som har råd checka in på månen. 

Andra superrika hyser liknande planer. Det finns en tävlan mellan Elon Musk och Richard Branson samt Jeff Bezos om vem som ska bli ledande i rymdturism och naturligtvis om vem som kan spendera mest. Att det handlar om både storhetsvansinne och enormt slöseri kan återges i att de 5,5 miljarder dollar som Jeff Bezos spenderade för att vistas fyra minuter i rymden är en summa som skulle kunna förse två miljarder människor i fattiga länder med covidvaccin. 
Men tillbaka till Elon som till följd av att börsvärdet på Tesla och Spacex har stigit som en raket under pandemikrisen blivit världens rikaste individ. Det han tjänade under en och en halv dag i september är en lika stor summa som Somalias BNP (nationalinkomst) i år, som ska fördelas på drygt 16 miljoner invånare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!