I marginalen: ”Nato – allians för krigsindustrin”

Bakom Nato står storkapitalet, särskilt krigsindustrin (Foto: Defence Imagery / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

En tumregel vad gäller alla frågor är, som Karl Marx sa, att ”intresset ljuger aldrig”. Natofrågan är inget undantag. Tillsammans med Finlands kapitalister bedriver Sveriges kapitalister en intensiv lobby för att regeringarna i de båda länderna ska besluta, helst redan i maj, att ansöka om Natomedlemskap.
”Alla företagsledare ser mycket positivt på medlemskapet. Vi har till skillnad från politikerna länge hyst den uppfattningen”, säger en person som beskrivs som ”en av Finlands ledande företagsledare” å den svenska och den finska kapitalismens vägnar till Financial Times den 20 april.
I Sverige är det inte minst Wallenbergfamiljen och deras företagsimperium som kampanjar för ett svenskt Natomedlemskap. Vapenfabriken Saab är juvelen i Wallenbergarnas krona, och som bekant ”intresset ljuger aldrig”.
Enligt vapenfabriken Saabs vd och koncernchef Micael Johansson ”ger medlemskap i Nato en helt annan möjlighet” till ökade vinster. Den snabba militära upprustningen i Sverige och andra länder beskriver Saabchefen i lyriska ordalag som ”ett beslut som som skapar en bra grund för tillväxt och en otrolig utveckling av hur mycket pengar som kommer att spenderas på försvar” (industrinyheter.se den 22 april).
Saab, en världens största producenter av krigsmateriel, har redan gjort sin produktion Natokompatibel och satsar nu kraftigt på att ett medlemskap blir ett lyft vad gäller försäljningen av exempelvis JAS-stridsflygplan.
Saabchefen erkänner också att bolaget är en krigsprofitör. ”Fler är beredda att investera i vår verksamhet, vilket är glädjande”, säger han i ett pressmeddelande med anledning av Ukrainakriget.

Bakom Nato står storkapitalet, särskilt krigsindustrin. Nato har till och med en hemsida om de nära relationerna till vapenindustrin kallad ”Industrial Relations” som ska se till att vapenfabrikerna inte missar de ”affärsmöjligheter som Nato ger”.
Och på sitt toppmöte 2014 uttalade Nato att: ”En stark försvarsindustri i hela alliansen, inklusive en starkare försvarsindustri i Europa och ett större försvarsindustriellt samarbete inom Europa och över Atlanten” är ett avgörande mål och därför måste, heter det i samma beslut, militärutgifterna upp till minst 2 procent av BNP. Det sistnämnda har redan S-regeringen ordnat som en förberedelse för Natomedlemskap.
• Nej till svenskt Natomedlemskap.
• Förstatliga krigsmaterielindustrin för att möjliggöra en omställning till samhällsnödvändig och grön produktion.
• Kamp för global nedrustning och kärnvapenförbud. För en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!